Во периодот 26-28 ноември, 2014 година, во хотел Романтик, Дојран беше одржана обука, на која првиот ден се зборуваше за онлајн алатки, а последните два дена за употребата на податоци. Тридневната обука ја проследија грантистите од проектот „Акциска мрежа за добро владеење“.

DSC_1180

На првиот ден од обуката, учесниците имаа прилика да дознаат повеќе за градењето на онлајн присуство и онлајн заедници, а денот да го затворат со сесија за подобрување на капацитетите на организациите, за време на која се запознаа со идејата и принципот на работа на Office 365. Додека пак, вториот ден, се зборуваше за податоците, што се истите, за наоѓањето на податоци, а најголемиот фокус беше на споделување на вештини за користење на формули и пивот табели во софтвери за обработка на табеларни податоци. Последниот ден пак, претставник од програмата School of Data на Open Knowledge Foundation зборуваше најмногу за визлуализацијата на податоци, а присутните имаа шанса да се запознаат и со некои алатки за мапирање и креирање на времеплови.

DSC_1308

 

DSC_1215

Оваа обука е од циклусот превидени обуки кои се одржија во изминатиот период, во рамки на проектот „Акциска мрежа за добро владеење“, кој се спроведува од Фондацијата Метаморфозис, во партнерство со МЦЕТ и Реактор, а со финансиска помош од Европската комисија преку програмата IPA CIVIL SOCIETY FACILITY (CSF) 2012-2013.

Повеќе фотографии од обуката може да видите тука.

Сподели: