mediumski-item-img-1.png

13.04.2022

На втората обука за отвореност активно учество земаа 27 државни службеници

На 4. и 5. април Фондацијата Метаморфозис, како дел од проектот за граѓанско учество на УСАИД, ја одржа својата втора обука за отвореност за државните службеници од министерствата и агенциите. На настанот активно учество земаа 27 државни службеници. Целта на обуката беше да се изградат капацитетите на државните службеници со алатки и методи кои служат […]

mediumski-item-img-1.png

24.03.2022

Повик за државни службеници – втора обука за отвореност

Фондација Метаморфозис активно работи на подобрување на транспарентноста и отчетноста на институциите на централно и на локално ниво и како дел од Проектот на УСАИД за граѓанско учество, спроведува активности за унапредување на отвореноста на институциите преку истражување, развој на капацитети и развој на алатки. Како дел од проектните активности го следевме имплементирањето на Акцискиот […]

mediumski-item-img-1.png

17.03.2022

Учество на претставници на Метаморфозис на обука „Градење на капацитетите на граѓанските организации со Cloud технологија“

Три претставнички на Фондација Метаморфозис, заедно со претставници на партнерските организации од Австрија, Португалија, Бугарија, Чешка и Полска учествуваат на обука на тема „Градење на капацитетите на граѓанските организации со Cloud технологија“, што се одржува во Прага во периодот од 14ти до 18ти март. Учесниците на оваа обука имаат можност одблизу да се запознаат со […]

mediumski-item-img-1.png

16.03.2022

Повик за државни службеници – обука за отвореност

Фондација Метаморфозис активно работи на подобрување на транспарентноста и отчетноста на институциите на централно и на локално ниво и како дел од Проектот на УСАИД за граѓанско учество, спроведува активности за унапредување на отвореноста на институциите преку истражување, развој на капацитети и развој на алатки. Како дел од проектните активности го следевме имплементирањето на Акцискиот […]

mediumski-item-img-1.png

15.03.2022

Спроведена обука за офицери за заштита на лични податоци

Во рамки на проектот „Техничка и интегрирана заштита на личните податоци-градење инклузивен дигитален екосистем“, на 7ми и 8ми март, во МладиХаб, беше организирана обука за офицери за заштита на лични податоци во државни институции. Целта на обуката беше да ги развие капацитетите на учесниците поврзани со заштита на лични податоци на граѓаните, да се подигне […]

mediumski-item-img-1.png

09.03.2022

Спроведена обука за заштита на лични податоци за претставници на граѓански организации и медиуми

Во рамки на проектот „Техничка и интегрирана заштита на личните податоци-градење инклузивен дигитален екосистем“, на 3ти и 4ти март, во МладиХаб, беше организирана обука за претставници на граѓански организации и новинари на тема „Заштита на личните податоци во процесот на дигитализација на јавните услуги“. Целта на оваа обука беше да се зајакнат познавањата на претставниците […]

mediumski-item-img-1.png

03.03.2022

Отворени податоци и транспарентност – тема на уште една обука за претставници на ЕЛС

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис спроведе две дводневна, онлајн обука за унапредување на транспарентноста и отворени податоци на единиците на локалната самоуправа. Обуката се одржа на 28 февруари и 1 март2022 година. На обуките учествуваа претставници од 24 општини, претставници на партнерските граѓански организации, фасилитатори за отворени податоци и […]

mediumski-item-img-1.png

24.02.2022

Покана за учество на обука за офицери за заштита на лични податоци во јавни институции

Почитувани, Фондација Метаморфозис со задоволство ги поканува офицерите за заштита на лични податоци и ИТ-службениците во јавните институции да учествуваат на обука на тема „Заштита на личните податоци во процесите на дигитализација на јавните услуги.“ Обуката ќе се спроведе во МладиХаб-Канцеларијата на Претседателот на РСМ на 7 и 8 март 2022 година (МладиХаб се наоѓа […]

mediumski-item-img-1.png

24.02.2022

Покана за претставници на граѓански организации и новинари за учество на обука за заштита на личните податоци во процесите на дигитализација на јавните услуги

Почитувани, Фондација Метаморфозис со задоволство ги поканува претставниците на граѓански организации и новинарите на обука на тема „Заштита на личните податоци во процесите на дигитализација на јавните услуги.“ Обуката ќе се спроведе во МладиХаб-Канцеларијата на Претседателот на РСМ на 3 и 4 март 2022 година (МладиХаб се наоѓа на ул. Димитрија Чуповски бр.7, во Скопје. […]

mediumski-item-img-1.png

18.01.2022

Спроведена онлајн обука за транспарентност и отворени податоци на единиците на локалната самоуправа

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис спроведе две дводневна, онлајн обука за унапредување на транспарентноста и отворени податоци на единиците на локалната самоуправа. Обуката се одржа на 17 и 18 јануари 2022 година. На обуките учествуваа 34 претставници од 20 општини, претставници на 8 граѓански организации, фасилитатори за отворени податоци […]

mediumski-item-img-1.png

23.12.2021

Вебинар: „Говорот на омраза во јавниот дискурс, медиумите и социјалните мрежи: дефиниции, правни акти, состојби низ призмата на пандемијата од Ковид-19“

На 22 декември Фондацијата Метаморфозис во рамките на проектот „Брз одговор на дезинформации за вакцините“ одржа вебинар за своите соработници-новинари и за партнерите и соработниците од медиумскиот и цивилниот сектор. Темата на вебинарот беше посветена на говорот на омраза во јавниот дискурс, медиумите и социјалните мрежи. Обучувачи на вебинарот беа Дејан Георгиевски од Центарот за […]

mediumski-item-img-1.png

04.12.2021

Е-општество.мк: Расте бројот на објавени дезинформации во некои медиуми

Фото: Ванчо Џамбаски, CC-BY Покрај механизмите за препознавање на лажните вести и дезинформациите, тема на разговор на денешната сесија „Правни аспекти и саморегулација во борбата против дезинформациите“ во склоп на 17-то издание на конференцијата е-Општество.мк беше и известувањето на медиумите и ширењето на дезинформации на социјалните мрежи. Извршниот директор на Здружението на новинарите на Македонија, […]