Тимот на „Вистиномер“ во петокот претпладне на 12 април 2019 година присуствуваше на снимањето на ТВ дуелот меѓу тројцата претседателски кандидати, кој се одржа по повод овогодишните претседателски избори и се емитуваше истата вечер на Првата програма на „Македонската телевизија“.

Во соработка со организаторот на ТВ дуелот, ИДЕАОК, беше договорено тимот на „Вистиномер“ да изработи анализи во кои се проверуваа фактите во изјавите на претседателските кандидати, при што тие беа објавувани во текот на ТВ дуелот и гласачите имаа можност да ја осознаат нивната вистинитост додека тие се емитуваа на ТВ екраните.

Беа изработени 6 проверки на факти и истите беа преведени и на албански јазик. Албанските верзии на написите беа пренесени од страна на информативниот веб сајт „Порталб“, кој, како и „Вистиномер“, го издава Фондацијата „Метаморфизис“. Написите, покрај тоа беа широко споделувани на социјалните мрежи.

Ова е првпат во тек на предизборна кампања ТВ дуел на политички противници да биде предмет на проверки на факти, кои се објавуваа во оној момент кога гледачите ги слушаa и гледаа нивните изјави на ТВ екраните. Фактот што ТВ дуелот не одеше во живо, туку со одложено емитување од 8 часа, на проверувачите на факти од „Вистиномер“ им овозможи да направат брзи, но темелни проверки на проблематичните изјави дадени од страна на учесниците.

Тимот на „Вистиномер“ и во иднина ќе се обидува да биде присутен на вакви изборни судири на мислења на политичките противници, да обезбеди објективни и методолошки издржани проверки на фактите и истите да им ги презентира на гласачите во моментот кога ќе бидат емитувани на малите екрани.

Сподели: