mediumski-item-img-1.png

07.06.2022

Зошто треба да ги читате политиките за колачиња?

При секоја посета на веб-страница, првото нешто кое го воочувате е прозорчето за прифаќање на колачиња кои веб-страницата ги користи. Честопати ги прифаќате, без да им обрнете повеќе внимание, затоа што едноставно сакате да ја користите веб-страницата и да не губите време на дополнително читање. Но, што точно прифаќате и како може тоа да влијае […]

mediumski-item-img-1.png

09.05.2022

Заврши вториот циклус на поддршка на ЕЛС за отворени податоци и транспарентност

Продолжуваме со активностите за поголема транспарентност и отвореност на единиците на локалната самоуправа.   Нови 24 единици на локалната самоуправа отворија над 270 податочни сетови како резултат на поддршката која ја обезбеди Фондацијата Метаморфозис. Како дел од напорите за подобрување на транспарентноста и отвореноста на локално ниво Фондацијата Метаморфозис, во рамки на проектот на УСАИД […]

mediumski-item-img-1.png

01.05.2022

Злоупотреба на лични податоци на претплатниците на мобилна телефонија преку маркетинг кампањи

Празниците се секогаш можност за фирмите кои се занимаваат со продажба да организираат различни маркетинг кампањи за да ги промовираат своите производи. За таа цел, често се случува да се јават „по случаен избор“ на идни муштерии нудејќи вредносни ваучери и примамливи попусти. Но, не е јасно како ги пронаоѓаат приватните броеви на претплатниците на […]

mediumski-item-img-1.png

29.03.2022

Предностите, ризиците и правилата за поставување на видео-надзор

Развојот на модерната технологија донесе многу придобивки, но и ризици на кои што е потребно да се посвети посебно внимание, особено со поставувањето на видео надзорот, со оглед дека во последно време стана „модерно” да се поставуваат камери во домовите, на работните места, јавните површини итн. Преку видео надзорот се обработуваат лични податоци, односно сликите […]

mediumski-item-img-1.png

17.03.2022

Отворени податоци и отворени општини – визуелизација на податоци од првиот циклус на поддршка на ЕЛС

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис изработи визуелизација за резултатите од процесот на поддршка на општините во периодот 17.01.2022-28.02.2022 г. Процесот на поддршка на општините започна со дводневна обука на тема отворени податоци и транспарентност, по што следеше период од 6 недели на активна поддршка на секоја општина-учесник во процесот […]

mediumski-item-img-1.png

25.02.2022

Одржан финален координативен состанок во рамки на првиот циклус за поддршка на општините за зголемена транспарентноста и отворање на податоците

На 25 февруари 2022 година Фондацијата Метаморфозис, во рамките на проектот на УСАИД за граѓанско учество, организираше финален координативен состанок за подобрување на транспарентноста и отворање на податоците на единиците на локалната самоуправа. На состанокот беа презентирани спроведените активности и финализираните документи кои беа изработени како резултат на поддршката која ја добија 20 општини. Во […]

mediumski-item-img-1.png

15.02.2022

Започнува мерење на отвореноста на единиците на локалната самоуправа за 2022 година

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество (Civic Engagement Project), почнувајќи од денес, 15 февруари 2022 година, започнува ново мерењa на отвореноста на единиците на локалната самоуправа во Република Северна Македонија. Фондацијата Метаморфозис, во партнерство со Квантум Прима – Кавадарци, Центар за интеркултурен дијалог- Куманово, Здружение Мултикултура – Тетово, Фондација за развој на […]

mediumski-item-img-1.png

07.07.2021

Визуелизација: вебинари Отворени образовни ресурси за учебната 2020/2021 година

Почитувани, во текот на претходната учебна 2020/2021 одржавме серија онлајн обуки – вебинари, сите на теми кои веруваме им беа потребни на наставниот кадар, родителите/старателите на деца кои следеа настава на далечина, стручните служби и менаџментот на училиштата во нашата земја.   На истите имавте можност да се вклучите и во живо, преку коментари, e-mail […]

mediumski-item-img-1.png

05.03.2021

ДЕМАНТ на објавата на ЗНМ и ССНМ во однос на постапувањето на Фондацијата Метаморфозис во регулирање на работните односи

Почитувани,   Најостро реагираме на соопштението на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) кои без да побараат информација од нас, еднострано, брзоплето и без валидни аргументи јавно ја осудуваат Фондацијата Метаморфозис во врска со отпуштањето на г-ца Мемети. Дополнително, без докази и без причина инсинуираат, манипулираат […]

mediumski-item-img-1.png

18.02.2021

Декларација за отвореност, отчетност и транспарентност на локалната самоуправа во Северна Македонија

Продолжуваме да работиме на унапредување на отвореноста и транспарентноста на единиците на локалната самоуправа. Ги повикуваме општините да ја поддржат Декларацијата за отвореност, отчетност и транспарентност на локалната самоуправа во Северна Македонија со која ќе се обврзат да ги следат и почитуваат начелата и принципите на отвореност и да преземаат активности за континуирано подобрување на […]

mediumski-item-img-1.png

10.12.2020

Меѓународен ден на човековите права и нивната важност во градењето на светот по Ковид-19 пандемијата

Денеска е 10 декември, Меѓународниот ден на човековите права. На денешен ден во 1948-та година Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои Универзалната декларација за човековите права, прв глобален документ што ги артикулира човековите права и ги става на преден план на глобално ниво, како и еден од најголемите успеси на ООН. Самиот ден, пак, […]

mediumski-item-img-1.png

13.11.2020

Клевета е дека вработени во Метаморфозис бришат содржини од Фејсбук

На ден 12.11.2020 година на веб-сајтот www.lider.com.mk е објавен текст со наслов „(ФОТО) Ова се луѓето кои бришат содржини од Facebook во Македонија!“ во кој се наведени повеќе невистинити тврдења кои можат да се окарактеризираат како клевети. Написи што водат до овој напис беа споделени и на веб-сајтовите kurir.mk, netpress.com.mk, bregalnicki.mk, и times.com.mk. Воедно, написот беше споделен на социјалните мрежи најмалку 20 пати, меѓу другото и од страна на Фејсбук страници на две политички партии.