“Дојавите ги направија анксиозни средношколците и им создадоа „дупки“ во знаењата” – Новинска агенција Мета.мк

Фото: Архива на Мета.мк

Послаби постигања и недостаток на знаења, пад во концентрацијата, анксиозност и стрес и кај учениците и кај наставниците. Ова се последиците врз учениците до кои доведоа лажните дојави за бомби, кои со месеци речиси секојдневно го прекинуваа образовниот процес. Изминативе неколку недели дојави нема, откако училишните раководства почнаа да го применуваат новото упатство од Министерството за внатрешни работи (МВР), но сепак, претходните чести прекини на наставата си го земаа данокот.

Како дојавите влијаеја врз учениците и професорите и како тие се одразија на образованието? За ова поразговаравме со Ана Поп Ризова, училишен психолог во гимназијата „Орце Николов“, училиштето во Скопје кое беше најпогодено со заканите, како и со претставниците на средношколски организации, Лука Павиќевиќ и Анисија Угриновска.

„Во однос на квалитетот на наставата, тој не е ист. Фати период на оценување, на тестови, на испрашување. Тоа беше многу фрустрирачки за сите, и за учениците и за наставниците. Ќе договорат тест, па ќе стигне дојава и ќе мора да се прекине наставата. Почнавме да ги менуваме смените, но дојави пак стасуваа. Сега се обидуваме да се вратиме во колосек со новиве мерки. Се прават проверки пред часови, во меѓусмени и после часови“, вели Поп-Ризова.

Само што се нормализира наставата, почнаа да стасуваат дојавите

Во почетокот, дојавите биле шокантни за сите, и за наставниот кадар и за учениците, бидејќи се случувале среде час. Во оваа гимназија било договорено да има посебен систем на ѕвонење кога ќе стаса дојава, односно на точно одреден звук на ѕвончето, добивале знак дека треба да се напушти училиштето.

„Психички, ова беше дополнително оптоварување за учениците. После короната, почнавме да влегуваме во некоја нормализација на училишен живот. Но, ова беше оптоварување за децата. Сепак, на нашите деца пострашно им е да им се откаже тестот отколку да губат. Имаше случаи кога самите предлагаа да бидат тестирани во двор. Беа под стрес. Сакаа да поправаат, а немаа како. Професорите сега со овие случувања станаа посензитивни и многу соработуваат“, вели Поп Ризова.

Според неа, учениците во „Орце Николов“ и да имаат дупки во знаењата, би ги надминале со оглед на тоа дека тие учат, но на ниво на држава, сигурно дека кај многумина ќе има пад во усвоените знаења.

„Заради дојавите, се зголеми анксиозноста и депресијата кај учениците. Кај мене доаѓаат да побараат помош најчесто многу вознемирени, не знаејќи што да прават. Пандемијата ни донесе неизвесност, а со дојавите за бомби тотално се исцрпеа сите капацитети кај децата за справување со стрес. А тоа носи анксиозност, проблем со концентрација. Секој втор кај мене пријавува дека не може да седне да учи, дека не може да запомни. Има и една група која пројавува депресивно расположение“, додава Поп Ризова.

За да им помогне, таа им кажува техники како да си помогнат, со што тие се чувствуваат подобро. За доброто на учениците, соработува и со родителите.

Како генерација, немавме една целосна учебна година без прекини

Што се однесува до влијанието на дојавите за бомби врз средношколците и учениците воопшто, ефектот афектираше два аспекта – безбедносниот и образовниот, смета Лука Павиќевиќ, претседател на Средношколскиот сојуз.

„Кога пристигнуваа првите дојави за бомби лани есента, навистина постоеше стрес и анксиозност меѓу учениците и тие се прашуваа дали навистина има бомба во нивното училиште и стравуваа за својата безбедност. Првичните дојави негативно се одразија на менталното здравје на средношколците, но и на наставниот кадар во училиштата. Но, како дојавите за бомби зачестија, стравот престана и учениците се навикнаа на дојавите за бомби. Секојдневното губење на настава и дисрупцијата во работниот ден предизвикаа нервоза кај средношколците бидејќи сите планови што ги имаа им беа изместени“, вели Павиќевиќ.

Според него, добро е што конечно се најде решение за овој проблем преку новите протоколи.

„Сепак, мора сериозно да се размисли како пропуштената настава ќе се надомести, односно надополни“, потенцира тој.

Aнисија Угриновска од Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците (ОДАС), вели дека дојавите за бомби влијаеле во голема мера на академските постигнувања на учениците и, секако, на нивното ментално здравје.

„Секојдневните евакуации воопшто не беа пријатни, иако можеби се знаеше дека се работи за лажна дојава. Тие влијаеја на секојдневниот живот на учениците. Од друга страна, пропуштивме голем број на часови и ги продлабочивме дупките во знаењето кои и онака веќе беа предизвикани од онлајн наставата, па, како генерација која немаше една целосна непрекината учебна година, добро е што постигнавме измени во начинот на полагање на државната матура, почнувајќи од иницијативата на ОДАС“, вели таа.

Сепак, во последниве неколку недели, во училиштата е мирно. Директорот на гимназијата „Орце Николов“, Митко Димовски вели дека се почитуваат новите правила и дојави досега нема.

„Со новото упатство од МВР, училиштето е обезбедено. Се прават проверки, дојави нема бидејќи се променети адресите и конечно наставата се одвива нормално, без прекини“, вели Димовски.

Првата лажна дојава ја добија пет гимназии на 26 октомври лани. Мејлот беше испратен од извесна „Нова ера“. Содржината беше вознемирувачка, пишуваше дека во училиштето е поставена бомба.

Мноштво лажни дојави за бомби во мај годинава имаше и во Србија, кога лани на 16 мај во центарот на Белград беа евакуирани стотици училишта, јавни објекти и аеродромот во Ниш. Серија лажни дојави за поставени експлозиви на повеќе адреси на почетокот на јуни годинава, имаше и во Република Српска, а мета беше и Клиничкиот центар во Бања Лука, по што пациентите веднаш беа евакуирани со помош на медицинскиот персонал.

Лажните дојави за бомби како форма на хибриден напад во изминативе два дена се појавија повторно во училиштата и универзитетите во Бугарија. Десетици училишта и универзитети во изминативе два дена во Бугарија добија дојави за бомби, кои по проверките се утврди дека се лажни. Бугарскиот министер за внатрешни работи Иван Демерџиев вчера изјави дека има руска поврзаност со големиот број на дојави за поставени бомби, додека Централната изборна комисија побара од бугарското МВР појаснување за безбедносните процедури во услови на лажни дојави за бомби, земајќи го во предвид фактот дека на 2 април во Бугарија се одржуваат предвремени парламентарни избори.

Линк до оргиналната објава: Дојавите ги направија анксиозни средношколците и им создадоа „дупки“ во знаењата | Meta.mk

Ова истражувачка сторија е подготвена како дел од проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ICEDA“, кофинансиран од Европската Унија и имплементиран од Фондацијата Метаморфозис (Северна Македонија), Академијата за е-Владеење (Естонија), Движењето Мјафт! (Албанија), Партнери за демократски промени Србија (Србија), НВО 35мм (Црна Гора) и “Open Data Kosovo“ (Косово).

Ова истражувачка сторија е подготвена со финансиска поддршка на Европската Унија. Содржината на ова истражувачка сторија е единствена одговорност на Фондацијата Метаморфозис и авторот и на ниту еден начин не ги одразува ставовите на Европската Унија.

Сподели:


                  
meta tim sliki-02.jpg

"Дојавите

ги

направија

анксиозни

средношколците

и

им

создадоа

„дупки“

во

знаењата"

-

Новинска

агенција

Мета.мк

Останати блог текстови

Мизогинија со еден клик

02.07.2024

Превод од германски јазик. Оргиналниот текст е достапен на следниот линк: Info Europa 2/2024 – “Navigieren durch die Datenflut” – IDM Клеветата и говорот на омраза се широко распространети на социјалните мрежи. Маргинализираните групи се особено често погодени од нив. Мила Јосифовска Даниловска и Деспина Ковачевска известуваат за родово базиран говор на омраза на интернет […]

Форумот за управување со интернетот во Јапонија повика на заеднички напори во изградба на интернет што ги зајакнува сите луѓе

02.12.2023

Колумна за Форумот за управување со интернет во Кјото од Бардил Јашари, Извршен директор на фондацијата „Метаморфозис“ Форумот за управување со интернетот (IGF) е една од најважните платформи кога станува збор за интернет-политики. Под покровителство на Обединетите нации, форумот служи како годишна платформа, овозможувајќи им на најразлични засегнати чинители да дискутираат за тековни и идни […]

КАКO ДА СЕ (ПРЕ)ЖИВЕЕ ВО ОПШТЕСТВО ПРЕПЛАВЕНО СО ОМРАЗА НА ИНТЕРНЕТ?

14.11.2023

Слика од Freepik Еден од поголемите предизвици кога како квир активист(к)и се обидуваме да ја покренеме јавната свест и институционалната волја за нашите секојдневија е да се остане смирен, здрав, а и безбеден гледајќи директно во очи на енормното ширење на говор на омраза кон нас и нашите заедници. Изминатиот период како и секоја година […]

Говорот на омраза на интернет, особено кон жените, не се санкционира во земјава – Новинска агенција Мета.мк

13.11.2023

Во Северна Македонија, родово-базиран говор на омраза се среќава на социјалните мрежи, главно во коментарите и статусите на Фејсбук, особено во објавите на страниците на онлајн порталите. Најтаргетирани се жените, кои најчесто се на јавни функции, јавни лица, новинарки, инфлуенсерки, но и обични граѓани Фото илустрација: Порталб.мк Во Северна Македонија, случаите на говор на омраза […]

Одење по жица: Балансирање помеѓу слободен говор и говор на омраза

10.11.2023

Слободното изразување е суштинска основа на едно демократско општество. Неможноста на државата да го ограничи ова право, без „оправдана причина“, е показател за степенот на демократска зрелост на едно општество. Правото на слободно изразување е загарантирано со низа меѓународни правни акти, кои Северна Македонија ги има ратификувано, што значи дека ја презела обврската да го […]

“Вештачката интелигенција да превенира говор на омраза онлајн, но да не ја спречува слободата на говор” – Новинска агенција Мета.мк

10.11.2023

Во битката меѓу престапниците како креатори и вештачката интелигенција како превентивен механизам, од суштинско значење е да не настрада слободата на изразување Фото: cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/person-in-white-long-sleeve-shirt-using-macbook-air-5077038/ Моделите на вештачка интелигенција (ВИ) напредуваат и имаат можност да откријат говор на омраза онлајн, а со тоа превентивно да влијаат врз неговото ширење особено преку водечките социјални мрежи, […]