КАКO ДА СЕ (ПРЕ)ЖИВЕЕ ВО ОПШТЕСТВО ПРЕПЛАВЕНО СО ОМРАЗА НА ИНТЕРНЕТ?

Слика од Freepik

Еден од поголемите предизвици кога како квир активист(к)и се обидуваме да ја покренеме јавната свест и институционалната волја за нашите секојдневија е да се остане смирен, здрав, а и безбеден гледајќи директно во очи на енормното ширење на говор на омраза кон нас и нашите заедници.

Изминатиот период како и секоја година го одбележавме месецот на гордоста во којшто насекаде низ светот се дава видливост на ЛГБТИ+ заедницата имајќи го предвид историското субверзивно и протестно значење на овој месец. Обидувајќи се да го обележиме јавниот простор само на еден ден преку Парадата на гордоста сакаме да поставиме нови динамики во едно општество коешто упорно се труди да го постави наративот дека нашите животи се помалку вредни или дека треба да бидат скриени во нашите четири ѕида. Во очи на овој настан, напливот на говор на омраза кон ЛГБТИ+ заедницата и поддржувачите секогаш кулминира. Она што е загрижувачки во споредба со минатите години е дека ваквиот говор на омраза доаѓа на едно многу поорганизирано ниво во споредба со минатите години.

Страниците на социјалните мрежи како „Преземи одговорност“ и „Коалиција за заштита на децата“ се едни од главните центри на ширење на дезинформации и поттикнувачи на навредлив говор на омраза кон нашите заедници. Во интервју коешто го дадов пред Парадата на гордоста во коешто укажав на тоа дека младите ЛГБТИ+ лица сѐ почесто се соочуваат со насилство и дека несомнено е дека возрасните не може да ги негираат нивните идентитети и покрај сѐ, групата „Преземи одговорност“ ме тартгетираше мене и мојата организација каде што преку лажно пласирање на информации и извртување на вистината бевме обвинети за промовирање на педофилија. Во коментарите на овој пост луѓето ме прогласуваат за личност којашто не треба да има никакво мислење за безбедноста на младите само затоа што сум немал деца, повикуваат на тоа жив да се запалам и бавно да горам, „мрша скапана“ и дека воопшто на таквите како нас не требало да ни се дава медиумски простор. Ова е реалноста во оваа држава, каде што говорот на омраза на доста наврати знае да ескалира и во физичко насилство и да доведе до кобни последици. Парадоксално е тоа што луѓето коишто на големо се декларираат како мирољубиви се истите тие коишто повикуваат на смрт и линчување. Крајно време е да се преиспитаме како општество и да расчитиме со ваквите невистини. Како општество, мора сериозно да се посветиме на развивање на нашите вештини за разбирање на различностите, зголемување на толеранцијата и обезбедување простор за дебата и аргументирана размена на мислења.

Слика од Freepik

Она што доплнително ги охрабрува овие групи и индвидуи да шират говор на омраза кон маргинализираните групи е нивната неказнивност. Ретко, а речиси и никогаш нашата заедница не видела правда во тоа некој да биде казнет за тоа што отворено повикува на насилство и шири омраза на интернет. Како за споредба, сме гледале како инститциите се многу ажурни и експресни во своето делување кога се ширел говор на омраза кон политичари и центри на моќ. Очигледно е дека државата не ги смета нашите животи за доволно вредни и дека пораката којашто ја испраќа на овој начин е дека животот на еден политичар наспроти на обичниот (особено ЛГБТИ+ граѓанин) не е поеднакво важен за заштита и внимание.

Групите како „Преземи одговорност“ и „Коалиција за заштита на децата“ претставувајќи се под превезот дека ги заштитуваат женските правата го прават едно од најактивните и најорганизирање демонизирања на трансродовата заедница, којашто е една од најмаргиналните заедници во нашата државата. Преку проекцијата на филмот „Што е жена?“ на Мет Волш видовме мобилизирање на граѓаните преку содржина којашто глобално е препознаена како содржина со трансфобична природа од страна на Мет Волш.

Вистината е дека овие групи не се ни најмалку загрижени за правата на жените. Само пред неколку месеци кога бевме сведоци на споделување информации за силување во подкастот на Стефан Лазаров, овие групи никаде не застанаа да ги одбранат правата на жените и да го осудат ваквиот говор. Ниту пак застанаа да ги одбранат правата на жените ромки коишто немаат пристап до основни права како гинеколошки услуги. Ниту пак застанаа да ги поддржат сиромашните жени. Напротив, ова се групи коишто застанале против голем дел од она што значи солидарно, хумано и еднакво општество користејќи ги најранливите како топовско месо за нивните агенди.

Верувам дека и на овој текст загрижената хомофобична, трансфобична и женомразачка публика ќе се мобилизира и ќе бара да ми се одземе секакво право на глас. Нивната опсесија со тоа да ги замолчат нашите гласови е огромна. Но во исто време нашите гласови постојат и тие се погласни и пообединети од било кога. Нашите пораки се базирани на давање надеж и чувство на сигурност во времиња дури и кога самите не сме до крај сигурни дека подобри времиња доаѓаат. Нашиот јазик е без омраза затоа што нашата борба и идеја бара да замислиме нови светови во коишто јазикот, а и неговата манифестација ќе биде базирана на целосно почитување на интегритетот и идентитетот на секоја единка во општеството.

Општеството воопшто треба да се издигне и да изгради начини на којшто ќе спречи вакви изблици на омраза коишто се почесто стануваат секојдневние. Потребно е силно осудување на говорот на омраза од страна на оние коишто ги држаат позициите на моќ, негово пријавување на социјалните мрежи како говор којшто вознемирува и е базиран на омраза, соодветно пријавување во институциите, како и реагирање во директна и посредна близина кога ќе се најдеме меѓу лица коишто шират говор на омраза и нетрпеливост. Ова подразбира и соодветно постапување на институциите кога ќе забележат пријавување на дела од омраза особено кога се базирани врз маргинализирани заедници.

 

 

 

Извор: Лична архива на авторот

Автор: Ангел Димитриевски

Ангел Димитриевски работи во Здружението за едукативен развој Еквалис на програми поврзани со младински активизам, родова и ЛГБТИ+ еднаквост и медиумска писменост. Тој е ЛГБТИ+ активист, како и активист за правата на лица со хронични болести и дијагнози.

Овој текст е подготвен како дел од проектот „Добро владеење во кибер безбедноста во Западен Балкан“ имплементиран од DCAF – Женевски центар за управување со безбедносниот сектор и финансиран од Канцеларијата за надворешни работи, Комонвелт и развој на Владата на ОК. Содржината на текстот е единствена одговорност на авторот и не мора да ги одразува ставовите на DCAF и донаторот.

За да прочитате повеќе за родовата перспектива на случаи поврзани со говор на омраза на интернет во Северна Македонија, прочитајте го истражувањето Онлајн активност, штета во живо: Студии на случај за родот и сајбер безбедноста во Северна Македонија и Западен Балкан кое го подготви Фондација Метаморфозис со поддршка на DCAF – Женевскиот центар за управување со безбедносниот сектор.

Ставовите и заклучоците изразени во оваа студија им припаѓаат на авторите и Фондацијата Метаморфозис и не мора да ги одразуваат ставовите на DCAF и FCDO. Авторските права на оваа публикација и припаѓаат исклучиво на Фондацијата Метаморфозис. Ниту еден дел од оваа публикација не смее да се репродуцира или пренесе во каква било форма или на кој било начин без претходна писмена дозвола од Фондацијата Метаморфозис.

Сподели:


                  
meta tim sliki-02.jpg

КАКO

ДА

СЕ

(ПРЕ)ЖИВЕЕ

ВО

ОПШТЕСТВО

ПРЕПЛАВЕНО

СО

ОМРАЗА

НА

ИНТЕРНЕТ?

Останати блог текстови

Форумот за управување со интернетот во Јапонија повика на заеднички напори во изградба на интернет што ги зајакнува сите луѓе

02.12.2023

Колумна за Форумот за управување со интернет во Кјото од Бардил Јашари, Извршен директор на фондацијата „Метаморфозис“ Форумот за управување со интернетот (IGF) е една од најважните платформи кога станува збор за интернет-политики. Под покровителство на Обединетите нации, форумот служи како годишна платформа, овозможувајќи им на најразлични засегнати чинители да дискутираат за тековни и идни […]

Говорот на омраза на интернет, особено кон жените, не се санкционира во земјава – Новинска агенција Мета.мк

13.11.2023

Во Северна Македонија, родово-базиран говор на омраза се среќава на социјалните мрежи, главно во коментарите и статусите на Фејсбук, особено во објавите на страниците на онлајн порталите. Најтаргетирани се жените, кои најчесто се на јавни функции, јавни лица, новинарки, инфлуенсерки, но и обични граѓани Фото илустрација: Порталб.мк Во Северна Македонија, случаите на говор на омраза […]

Одење по жица: Балансирање помеѓу слободен говор и говор на омраза

10.11.2023

Слободното изразување е суштинска основа на едно демократско општество. Неможноста на државата да го ограничи ова право, без „оправдана причина“, е показател за степенот на демократска зрелост на едно општество. Правото на слободно изразување е загарантирано со низа меѓународни правни акти, кои Северна Македонија ги има ратификувано, што значи дека ја презела обврската да го […]

“Вештачката интелигенција да превенира говор на омраза онлајн, но да не ја спречува слободата на говор” – Новинска агенција Мета.мк

10.11.2023

Во битката меѓу престапниците како креатори и вештачката интелигенција како превентивен механизам, од суштинско значење е да не настрада слободата на изразување Фото: cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/person-in-white-long-sleeve-shirt-using-macbook-air-5077038/ Моделите на вештачка интелигенција (ВИ) напредуваат и имаат можност да откријат говор на омраза онлајн, а со тоа превентивно да влијаат врз неговото ширење особено преку водечките социјални мрежи, […]

Секој министер се пофали и се сликаше за проектот „Една точка за услуги“, но тој никогаш не успеа - Мета.мк Новинска агенција

28.04.2023

Колаж од посетите на владините функционери во канцелариите „Една точка за услуги” / Фото: Државни институции Канцелариите „Една точка за услуги“ кои беа отворени во Скопје, Куманово, Охрид, Битола и во Тетово со цел граѓаните да му кажат „збогум“ на чекањето на шалтерите, ќе бидат затворени и на нивно место ќе бидат отворени 333 шалтери […]

Заштита на вашиот дигитален идентитет: Важноста на „сајбер хигиената“

25.04.2023

Во денешното дигитално доба, поважно е од кога било да преземете чекори за да се заштитите од сајбер заканите. Од вируси и малициозен софтвер па сѐ до измами со фишинг и кражба на идентитет, има многу ризици кои можат да ги компромитираат вашите лични информации и да направат хаос на вашите уреди. Затоа практикувањето добра […]