Публикации

Очекуван лорем ипсум на ховер?

Мултимедија

Очекуван лорем ипсум на ховер?

Веб страни

Очекуван лорем ипсум на ховер?

ПУБЛИКАЦИИ

Истражување за ефектот на новите технологии, со особен фокус на вештачката интелигенција, врз човековите права на интернет

Развојот на вештачката интелигенција доведе до глобален трансформативен дигитален напредок кој сè повеќе влијае на нашиот секојдневен живот, работа, семејство, здравје, спорт, дружење, приватност што е видливо преку системите за мапирање, лоцирање и

Стратегија за транспарентност на Владата со Акциски план 2023-2026 година

Владата ја усвои Стратегијата за транспарентност на Владата на РСМ, со акциски план 2023-2026 година, предложена од Кабинетот на вицепремиерката задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска. Приоритетни области, согласно Стратегијата, се:

Регионален медиа мониторинг извештај “Дезинформациски трендови и наративи во Западен Балкан„ за период октомври – декември 2023

Во текот на последниот квартал од 2023 година, различни надворешни актери продолжија да ги таргетираат општествата од Западен Балкан со дезинформации и поврзани тактики за манипулација, преку низа операции на влијание од различни

Анализа на E-услугите во општините во Република Северна Македонија 2023

Дигитализацијата и дигиталните технологии драстично го менуваат начинот на кој живееме, работиме и комуницираме со светот околу нас. Ова е особено точно во областа на јавните услуги, каде што дигиталните владини услуги (услугите

Зборник „Манипулирање на јавниот дискурс: дезинформации и пропаганда“

Зборникот „Манипулирање на јавниот дискурс: дезинформации и пропаганда“ е важна компилација за сите што сакаат да го разберат сложеното поле на дезинформации, кои во последните години се размножуваат со голема брзина. На едно

Содржината кон Запад, коментарите кон Исток: Што се објавува на Фејсбук за НАТО и ЕУ

Прашањата околу интеграцијата на Северна Македонија во Европската Унија и НАТО се меѓу најдоминантните политички теми во објавите на социјалните мрежи. Во своите Фејсбук постови, политичарите на власт постојано повторуваат дека ЕУ и

Ефектот на дезинформациите и странските влијанија врз демократските процеси во Северна Македонија во 2023 година

Во 2023 година, создавањето и ширењето дезинформации се препознаени не само како медиумски, туку и како безбедносен проблем, кој го нарушува функционирањето на демократските институции и на медиумската сфера, предизвикувајќи огромни ризици за

Процена на доброто владеење на извршната власт во Северна Македонија и во регионот преку Индексот на отвореност

Со поддршка од Фондација Отворено Општество – Македонија и Националната фондација за демократија, Фондацијата Метаморфозис во соработка со партнерите од регионалната мрежа на ГО – Отчетност, технологија и мрежа на институционална отвореност во

Процена на доброто владеење на законодавната власт во Северна Македонија и регионот преку Индекс на отвореност 2023

Со поддршка од Фондација Отворено Општество – Македонија и Националната фондација за демократија, Фондацијата Метаморфозис во соработка со партнерите од регионалната мрежа на ГО – Отчетност, технологија и мрежа на институционална отвореност во

Визуелизација: Родово-базиран говор на омраза онлајн во Северна Македонија

„Не треба да се стремиме кон безбедноста на сајбер просторот туку кон безбедноста во сајбер просторот.” Поглавје 5 од публикацијата “Онлајн активност, штета во живо: Студии на случај за родот и сајбер безбедноста

Визуелизација: Родово-базиран говор на омраза во онлајн медиумите во Северна Македонија

„Не треба да се стремиме кон безбедноста на сајбер просторот туку кон безбедноста во сајбер просторот.” Поглавје 5 од публикацијата “Онлајн активност, штета во живо: Студии на случај за родот и сајбер безбедноста

Онлајн активност, штета во живо: Студии на случај за родот и сајбер безбедноста во Северна Македонија и Западен Балкан

„Не треба да се стремиме кон безбедноста на сајбер просторот туку кон безбедноста во сајбер просторот.” Книгата го истражува пресекот помеѓу родот и сајбер безбедноста низ Западен Балкан. Шест студии на случај анализираат

Прикажи повеќе