Burimi: Stockholm Internet Forum Facebook page.

Për herë të tretë që nga themelimi i tij, Fondacioni Metamorfozis është i ftuar të marrë pjesë në Forumin e Internetit të Stokholmit (SIF) si një nga ngjarjet më të rëndësishme globale në fushën e teknologjisë dhe internetit. Këtë vit, SIF është një përvojë plotësisht digjitale, duke krijuar një mundësi unike për pjesëmarrësit që të bashkohen dhe t’i shtyjnë përpara qëllimet tona përtej kufijve dhe zonave kohore.

Edicioni i shtatë i SIF, i organizuar nga Agjencia Suedeze e Zhvillimit Ndërkombëtar (SIDA), mbahet në internet prej 10 deri më 12 maj, me sesione paraprake më 7 maj. #SIF2020 është një platformë për avancimin e Internetit të lirë, të hapur dhe të sigurt, si shtytës i zhvillimit. Pjesëmarrja në këtë forum është e mundur vetëm me ftesë, ndërsa folësit janë figura të shquara botërore dhe aktivistë. Këtë vit, dy përfaqësues të Fondacionit Metamorfozis u ftuan të marrin pjesë në SIF, përkatësisht Bardhyl Jashari, drejtor ekzekutiv, për të cilin kjo është ftesa e tretë, dhe Milla Josifovska Danillovska, menaxhere e programit për përgjegjësi sociale dhe të drejtat e njeriut në internet.

#SIF2021 ofron një platformë për shkëmbimin e ideve, njohurive dhe bashkëpunimit. “Pandemia aktuale ka çuar në ndryshime të mëdha në shoqëritë dhe zhvillimin në të gjithë botën. Për shkak se edhe individët edhe organizatat mbështeten në informacione konfidenciale për të vepruar në mënyrë të sigurt dhe për të vazhduar me aktivitetet e tyre ekonomike, me rëndësi thelbësore është qasja në internet falas. “Në këtë epokë pasigurie, ku zgjidhjet teknike zhvillohen dhe shpërndahen me shpejtësi, ne duhet të sigurohemi që privatësia dhe të drejtat e njeriut të mos lihen mënjanë,” thuhet në ueb-faqen e Forumit. Tema e forumit të këtij viti “Mobilizimi për fleksibilitetin digjital – interneti i lirë, i hapur dhe i sigurt në peizazhet në ndryshim të pandemisë”.

 

Burimi: Stockholm Internet Forum’s website.

Organizatorët dërguan një mesazh duke thënë: “Liria globale e internetit vazhdon të bjerë. Gjatë pandemisë, pamë ndryshime gjithnjë e më të mëdha në të gjithë botën. “Le të bashkohemi si një komunitet, të mësojmë, të ndërtojmë dhe të zgjidhim, ta forcojmë demokracinë dhe të luftojmë varfërinë.”

Bardhyl Jashari, drejtori ekzekutiv i Fondacionit Metamorfozis theksoi: “Këtë vit forumi u përqendrua në sfidat që lidhen me përdorimin e algoritmeve dhe inteligjencës artificiale dhe se si ato ndikojnë, i rrezikojnë dhe potencialisht i kërcënojnë edhe më shumë të drejtat e njeriut. “Në një farë mënyre, përshtypja ishte se këto teknologji të reja kërkojnë nga OJQ-të të punojnë edhe më shumë për të kujtuar, riafirmuar dhe intensifikuar promovimin e vlerave dhe parimeve thelbësore në lidhje me mbrojtjen e të drejtave të njeriut”

Извор: Stockholm Internet Forum Facebook page.

Burimi: Stockholm Internet Forum Facebook page.

“Të jesh pjesë e Forumit të Internetit të Stokholmit 2021 midis një grupi frymëzues të mbrojtësve të të drejtave të njeriut është një nder i madh për mua personalisht, por është gjithashtu edhe një njohje për Fondacionin Metamorfozis, për rolin e tij kryesor në promovimin e Internetit të lirë, të hapur dhe të sigurt për të gjithë, si dhe për angazhimin për digjitalizimin gjithëpërfshirës të bazuar në të drejtat e njeriut”, – tha Milla Josifovska Danillovska, menaxhere e programit për llogaridhënie sociale dhe të drejtat e njeriut në internet.

“Ishte shumë interesante të shihnim sesi komunitetet e largëta në botë i zgjidhin problemet e lidhjes në internet, veçanërisht pengesat në procesin arsimor në internet, dhe duke u përpjekur të krijojnë zgjidhje të iniciuara nga vetë komuniteti. Ajo që ishte e mahnitshme ishte të shihje se si vetë komunitetet, në mënyrë që të “lidhnin të shkëputurit”, vendosën të përdorin burime natyrore falas, ekologjike dhe të qëndrueshme për të mbështetur lidhjen përmes internetit, dhe kështu arritën të ulnin shpenzimet që komuniteti sigurisht që mund t’i përballojë”. – shtoi Josifovska Danillovska Ajo vuri në dukje se, nga ajo që u prezantua në Forum, është e qartë se hendeku digjital është ende i madh dhe ka shumë pengesa për përfshirjen digjitale, veçanërisht të vajzave dhe grave në komunitetet e largëta dhe më konservative, sepse edhe në fëmijërinë e tyre ato nuk janë të stimuluara të marrin iniciativë dhe të marrin pjesë thelbësisht në shoqëri. “Digjitalizimi është në zemër të demokratizimit dhe forcimit të të drejtave të njeriut në internet, dhe të gjithë aktorët relevant duhet të punojnë së bashku për ta zgjidhur këtë çështje, duke marrë parasysh nevojat dhe sigurinë e të gjithë qytetarëve pa përjashtim,” – përfundoi ajo.

Nëse doni të dini më shumë rreth asaj që u diskutua në Forum, hidhni një vështrim disave nga regjistrimet nga seancat e hapura këtu.

Lexoni në lidhje me përvojën e Metamorfozis në Forumin e Internetit të Stokholmit 2019 këtu.

Fondacioni Metamorfozis i adreson çështjet që lidhen me digjitalizimin përmes projektit “Rritja e Pjesëmarrjes Qytetare në Agjendën Digjitale – ICEDA” që zbatohet nga Fondacioni Metamorfozis (Maqedonia e Veriut), Akademia për e-Qeverisje (Estoni), Lëvizje Mjaft! (Shqipëri), CRTA – Qendra për Hulumtim, Transparencë dhe Llogaridhënie (Serbi), OJQ-ja 35mm (Mali i Zi) dhe ODK – Të dhënat e hapura Kosovë (Kosovë). Projekti realizohet me mbështetje financiare nga Bashkimi Evropian.

Ndaje: