Të dhënat e hapura – kur oferta dhe kërkesa takohen në gjysmë të rrugës

Koncepti i të dhënave të hapura mbështetet në parimin e qasjes së hapur, duke i shërbyer të mirës publike përmes fuqizimit të qytetarëve, duke nxitur zhvillimin e biznesit dhe duke informuar zhvillimin social. Në Maqedoninë e Veriut, koncepti i të dhënave të hapura u prezantua dhe u promovua me anëtarësimin e vendit në Partneritetin për Qeverisje të Hapur në vitin 2011. Rrjedhimisht, në vitin 2014 u miratua Ligji për Përdorimin e të Dhënave të Sektorit Publik. Megjithatë, përveç sigurimit të një baze ligjore për të dhënat e hapura, progresi ka qenë shumë i ngadaltë. Institucionet kanë vështirësi për t’i publikuar dhe përditësuar të dhënat me të cilat punojnë dhe qytetarët ende nuk mund ta shohin potencialin e madh që mund ta sjellin këto të dhëna.

Thuhet gjerësisht se të dhënat janë lëndë djegëse fosile e së ardhmes dhe shembuj të shumtë të zhvillimit ekonomik dhe social mund ta konfirmojnë këtë deklaratë. Duke qenë se po e njohim gjithnjë e më shumë vlerën e të dhënave, është detyrë e brezit tonë të përshpejtojmë publikimin e tyre si dhe të rrisim ndërgjegjësimin për vlerën e tyre. Fondacioni Metamorfozis është thellësisht i përkushtuar për të mbështetur institucionet në Maqedoninë e Veriut për të zhvilluar infrastrukturën/burimet që të mund të vazhdojnë mbledhjen dhe publikimin e të dhënave në formate të standardizuara në mënyrë që të lejojnë përdorimin dhe ripërdorimin pa pagesë, të nxitur nga Strategjia për të Dhënat e Hapura – që në fakt, është shtylla kurrizore e procesit. Përveç trajnimit praktik të institucioneve për publikimin e grupeve të të dhënave të tyre dhe organizimit të hakatonëve për të përshpejtuar kërkesën dhe përdorimin e të dhënave, Fondacioni Metamorfozis, në kuadër të Projektit të USAID-it për Pjesëmarrjen Qytetare, e mbështet harmonizimin e ligjit të Maqedonisë me Direktivën e BE-së për të Dhënat e Hapura dhe Ripërdorimin e Informacionit të Sektorit Publik për t’i bërë më ambicioze proceset e të dhënave të hapura në vend.

Edicioni i 17-të i konferencës e-Shoqëri.mk që fillon më 30 nëntor do t’u ofrojë pjesëmarrësve hapësirë për të shqyrtuar mundësitë dhe sfidat që po kalon demokracia në epokën digjitale, duke i kushtuar gjithashtu vëmendje të madhe rolit dhe vlerës së të dhënave. Në seancën Të Dhënat e Hapura: ku oferta dhe kërkesa takohen në gjysmë të rrugës, përfaqësues dhe praktikues të çmuar të kësaj kauze do t’i paraqesin pikëpamjet e tyre se si të avancohen të dhënat e hapura në Ballkanin Perëndimor. Irena Bojaxhievska, eksperte kryesore në realizimin e harmonizimit të ligjit përkatës të Maqedonisë së Veriut me Direktivën 2019/1024 do të jetë në mesin e folësve, së bashku me Delvina Haxhijahën nga Open Data Kosova, Llazar Pop Ivanov nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim dhe Nada Rakoçeviq nga Oda e Ekonomisë e Malit të Zi. Të gjithë folësit kontribuojnë vazhdimisht në përmirësimin e ekosistemit të të dhënave të hapura në vendet e tyre përkatëse dhe më gjerë, dhe sesioni premton një mjedis frymëzues për të mësuar nga përvojat e njëri-tjetrit.

Më shumë informacion rreth konferencës dhe regjistrimit mund të gjeni në linkun e mëposhtëm: https://e-society.mk/

Konferenca e-Shoqëri.mk organizohet nga Fondacioni për Internet dhe Shoqëri – Metamorfozis, në sinergji me projektet: “Rritja e Pjesëmarrjes qytetare në Agjendën Digjitale – ICEDA” – i mbështetur financiarisht nga Bashkimi Evropian dhe “Verifikimi i fakteve të progresit të Maqedonisë së Veriut drejt BE-së” – i mbështetur financiarisht nga Fondacioni Kombëtar për Demokraci (NED) dhe “Reagimi i Shpejtë ndaj Dezinformatave për Vaksinat” – i mbështetur financiarisht nga Balkan Trust for Democracy (BTD), German Marshall Fund, SHBA. Pikëpamjet e shprehura gjatë konferencës nuk i pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e donatorëve.

Ndaje:

31685
meta tim sliki-02.jpg

Qëndresa

Sulejmani

Director of Programme, Metamorphosis Foundation

Tekste të tjera në blog

"Mungesa e interoperabilitetit në institucionet e RMV-së ua merr nga 300 denarë qytetarëve (Infografik)"- Portalb

20.06.2022

Foto nga Portalb.mk/A.M Pavarësisht se në Maqedoninë e Veriut ekziston Platforma e Interoperabilitetit apo ndërlidhjes, sipas të cilës organet shtetërore, institucionet dhe kompanitë e biznesit duhet shkëmbejnë të dhëna mes tyre, kjo në praktikë funksionon pjesërisht. Ndryshimi i emrave të rrugëve, duke mos i përditësuar regjistrat, qytetarëve u shkakton kokëdhembje shtesë, ekspozohen ndaj procedurave administrative […]

Aliti: Prioritet kemi reformimin e administratës dhe digjitalizimin e shërbimeve në RMV

03.05.2022

Në një intervistë për Portalb.mk, ministri i Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Admirim Aliti flet për procesin e reformimit të administratës publike në Maqedoninë e Veriut. Ai thotë se prioritet kryesor si ministri e kanë digjitalizimin e shërbimeve por dhe miratimin e disa ligjeve që do të mundësojnë ri-organizimin më efikas të administratës. Intervistoi: Elida Zylbeari […]

TMERRI I PROPAGANDËS APO KUR TË VDEKURIT RINGJALLEN

27.04.2022

Dezinformatat për pushtimin ushtarak rus të Ukrainës kanë çuar në ndarje të tilla të popullatës në Maqedoni, veçanërisht atyre që informohen kryesisht nga rrjetet sociale, nga e cila tani po zhvillohet një debat online nëse ka vërtet atje luftë dhe po vuajnë civilët apo bëhet fjalë për një produksion holivudian me qëllim shkatërrimin e Rusisë. […]

Mësime nga Estonia: nga shtet i varfër post-komunist në parajsë digjitale (FOTO)

26.04.2022

Estonia është shteti që dëshmon se digjitalizimi përmirëson kualitetin e jetës së qytetarëve. Mijëra shërbime, kryesisht administrative, estonezët i kryejnë me disa klikime nga shtëpia ndërsa pritja në radhë nëpër sportele është shndërruar në një histori të largët. Ky vend baltik me 1.3 milionë banorë, në 25 vitet e fundit e ka këmbyer identitetin e […]

Stojanovski: Aktorë të ndryshëm mundohen me dezinformata të minojnë demokracinë

18.04.2022

Foto: Fisnik Xhelili, Portalb.mk Në konferencën e këtij viti “Disicon- Integriteti i informacionit” të mbajtur në Prishtinë më 13 dhe 14 prill, drejtori për partneritete dhe zhvillimin e resurseve në Fondacionin Metamorfozis, Filip Stojanovski foli për ndërhyrjet e huaja në minimin e demokracisë, si dhe punën e Fondacionit Metamorfozis në luftën kundër dezinformatave. Konferenca u […]

"RMV, është rritur përdorimi i disa shërbimeve elektronike, por ende larg nivelit të dëshiruar" - Portalb

28.03.2022

Shërbime elektronike Përdorimi i disa shërbimeve të caktuara elektronike gjatë vitit 2021, krahasuar me periudhën e vitit 2019/20 ka një rritje të lehtë. Kështu tregojnë të dhënat që i ka siguruar ICEDA në bashkëpunim me Portalb.mk, duke i krahasuar me të dhënat e hulumtimit paraprak, kur të njëjtat shërbime elektronike kanë pasur përdorim më të […]