Murtezani: Gratë të dalin nga zona e rehatisë, nëse e doni shkencën dhe teknologjinë TI ka shumë për të dhënë

03.02.2023

Në Fokus

Maqedonia e Veriut po bën përparim në transformimin e saj digjital, por nuk është në të njëjtin nivel me shumë vende të BE-së. Është e rëndësishme që organizatat dhe qeveria të edukojnë qytetarët dhe t’u ofrojnë atyre mjetet dhe burimet e nevojshme për t’i ndihmuar ata të kuptojnë dhe adoptojnë teknologjitë digjitale. Gratë të dalin nga zona e rehatisë dhe nëse e duan shkencën dhe teknologjinë, Teknologjia Informatike (TI) ka shumë për të dhënë.

Kështu mes tjerash deklaroi në një intervistë për Portalb.mk, Drita Rustem Murtezani, këshilltare e posaçme për TIK e ministrit të Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Admirim Aliti.

Si e shini zhvillimin e transformimit digjital në Maqedoninë e Veriut dhe me çfarë note prej 1 deri në 10 do ta vlerësonit gjendjen aktuale në këtë fushë, duke i pasur parasysh standardet e BE-së?

Maqedonia e Veriut po bën përparim në transformimin e saj digjital, por nuk është në të njëjtin nivel me shumë vende të BE-së. Vendi ka një depërtim relativisht të lartë të përdorimit të internetit dhe telefonit celular, por ka ende pabarazi të konsiderueshme në qasje dhe përdorim, veçanërisht në zonat rurale. Qeveria i ka dhënë përparësi zhvillimit të infrastrukturës digjitale dhe ka zbatuar iniciativa të ndryshme për të promovuar aftësitë digjitale dhe tregtinë elektronike. Megjithatë, ka ende sfida për t’u adresuar, si mungesa e fondeve për projektet digjitale dhe mungesa e profesionistëve të kualifikuar digjital. Në përgjithësi, transformimi digjital i Maqedonisë së Veriut është në vazhdim dhe vendi po bën përpjekje për të arritur standardet e BE-së.

Cila është porosia juaj për vajzat që duan të merren me informatikë?

Mendoj se ka një keqkuptim për sektorin e IT-së dhe mundësitë brenda tij, ka shumë fusha të ndryshme të disponueshme për të sapoardhurit si siguria kibernetike, robotika dhe IA. Këto janë fusha me lëvizje të shpejtë dhe emocionuese për gratë që kërkojnë karriera interesante dhe sfiduese.

Mesazhi im për gratë është dilni nga zona juaj e rehatisë dhe nëse e doni shkencën dhe teknologjinë, TI ka shumë për të dhënë. Me ndikimin e Inteligjencës Artificiale dhe me aplikimet e informatikës kuantike, gjërat sapo janë bërë shumë më interesante dhe ka shumë për të mësuar.

Intervistën e plotë lexojeni: KËTU.

Ndaje:

mediumski-item-img-1.png

THIRRJE TË HAPUR për shprehjen e interesit për anëtarësim të përfaqësuesve nga organizatat e interesuara të shoqërisë civile në Këshillin për Koordinimin dhe Monitorimin e Planit Kombëtar të Veprimit për Partneritetin për Qeverisje të Hapur 2024-2026

Thirrja e hapur duhet të mundësojë paraqitjen e 8 (tetë) përfaqësuesve nga organizatat e interesuara të shoqërisë civile që i ndajnë vlerat e Partneritetit për Qeverisje të Hapur dhe angazhohen për pjesëmarrje, hapje dhe llogaridhënie më të madhe të autoriteteve dhe i zbatojnë ato parime në punën e tyre, për pjesëmarrjen e tyre në Këshillin […]

mediumski-item-img-1.png

Shpallje për punësimin e udhëheqësit/es së projekteve

Informata themelore Fondacioni për Internet dhe Shoqëri – “Metamorfozis”, përmes programit të tij “Mediat për Demokraci”, pranon se një shoqëri e informuar është thelbësore për të garantuar llogaridhënie si në sektorin publik ashtu edhe në atë privat. Aktivitetet që “Metamorfozis” i realizon në kuadër të këtij programi synojnë të krijojnë një mjedis në të cilin […]

mediumski-item-img-1.png

Indeksi i hapjes: Është duke u zhvilluar rrethi i tetë i matjeve të hapjes së autoriteteve të pushtetit ekzekutiv dhe legjislativ

Rrjeti ACTION SEE – Rrjeti për Përgjegjësi, Teknologji dhe Hapje të Institucioneve në Evropën Juglindore me mbështetjen e Fondit Kombëtar për Demokraci (NDI) përmes projektit Përdorimi i Mediave të Reja për të Promovuar Transparencën e Qeverisë (Using New Media to Promote Government Transparency), filloi rrethi i tetë e matjeve të hapjes së autoriteteve të pushtetit […]