Code4MK настанот кој се одржа во Битола на 17.10.2016, во Тетово на 18.10.2016 и во Кичево на 19.10.2016 имаше за цел да ја одбележи Европската недела на кодирање и да ги доближи учениците од средните училишта побиску до технологијата, односно да можат да ги применат сите досега научени теории во пракса. Овој настан беше организиран од страна на Фондацијата Метаморфозис со поддршка од Гугл.

dsc_7725

Учениците за првпат имаа можност да креираат веб страница и да програмираат чекор по чекор.

dsc_7734

Во Битола, учениците од СОУ „Јосип Броз Тито“ научија дека за да креираш една веб страна, не треба да си професионалец во полето на информатичките технологии.

dsc_7764

Во ова училиште каде што учат ученици од градот и околинатаа успеавме да допреме до 55 ученици кои понатаму покажаа интерес дека сакаат да учествуваат на натпревари за развивање веб страни и апликации.

dsc_7758

Понатаму, во Тетово, на 18.10.2016 го посетивме ССОУ „Моша Пијаде“, каде што имавме прилика да ги запознаеме учениците со основите на програмирањето и со процесот на градење веб страница.

dsc_7935

 

Запознавме и ученици кои воопшто немаа желба да научат нешто повеќе за технологиите, но сепак, на крајот на предавањето учениците беа повеќе заинтересирани за да ги зајакнат своите знаења.

dsc_7963

 

Во Тетово имавме можност да обучиме 70 ученици.

dsc_8000

 

Додека во Кичево, во ОСУ „Дрита“ не` пречекаа ученици од градот и околните села со кои имавме можност да размениме искуства како и да ги инспирираме да продолжат да ги развиваат нивните знаења и понатаму во областа на технологијата.

dsc_8178

 

Еден од учениците кој ја следеше нашата обука потенцираше дека иако сака да стане лекар, тој сепак мора да биде „информатички писмен“ бидејќи во информатичката технологија ја гледа иднината на секоја професија. Во Кичево имавме можност да допреме до 40 ученици кои имаат мотив да продолжат да го надоградуваат знаењето и да се вклучат во натпревари за креирање веб и мобилни апликации.

dsc_8215

За таа цел, Фондацијата Метаморфозис во соработка со Универзитетот на Југоисточна Европа, наскоро ќе организираат натпревар односно хакатон и ќе им овозможат на учениците од Code4MK да го реализираат сонот и да се натпреваруваат во креирање мобилни апликации и решавање на конкретен општествен проблем.

dsc_8208

 

Фондацијата Метаморфозис во континуитет им помага на младите да ги надоградат нивните знаења и вештини од областа на технологијата преку обуки, настани, семинари, вебинари како и натпревари на кои можат младите да ги истакнат знаењата. Исто така и учениците кои беа дел на Code4MK ќе имаат можност да бидат дел од сите настани кои ги организира Фондацијата Метаморфозис.

Сподели: