mediumski-item-img-1.png

27.12.2021

Трета средба на Работната група за подготовка на предлог-Закон за користење на податоците од јавниот сектор

На 27-ми декември 2021 година се одржа третата средба на Работната група за подготовка на предлог- Законот за користење на податоците од јавниот сектор. Работната група е дел од активностите што Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) во соработка со Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, а во рамки на проектот на УСАИД за […]

mediumski-item-img-1.png

16.12.2021

Вебинар: Теории на заговори за Ковид 19 и ставовите на граѓаните

На 15 декември Фондацијата Метаморфозис во рамките на проектот „Брз одговор на дезинформации за вакцините“ одржа вебинар за своите соработници-новинари и за партнерите и соработниците од медиумскиот и цивилниот сектор. Темата на вебинарот беше посветена на теориите на заговори за Ковид-19 и за ставовите на граѓаните. На настанот се дискутираа дефинициите за теории на заговор […]

mediumski-item-img-1.png

14.12.2021

ДЕБАТА: Недостасуваат програми и информативни содржини значајни за младите

Фото: Принтскрин Денеска се одржа јавната онлајн дебата на тема: „Колку медиумите ги задоволуваат потребите за информирање на младите?“, на која се разговараше околу моменталната состојба во медиумите и нивната посветеност за креирање на програми и вести за млади, како и за тоа колкава е довербата на младите во медиумите. Денешната дебата ја отвори амбасадорката […]

mediumski-item-img-1.png

10.12.2021

Приштина: Конференцијата „GOT_DATA“ покрена дискусија за доверба во државните институции кои ги контролираат личните податоци на граѓаните

Изутрината на 10 декември 2021 г. во Приштина започна меѓународната конференција „GOT_DATA“ организирана од организацијата „Опен дата Косово“ (ODK), на тема прифаќање на дигиталната трансформација во регионот: Дигиталната агенда, заштита на податоци и доброто управување. Конференцијата се одвива во хибриден формат, преку физички собир во салата „Вендум“ и преку интернет на говорници и учесници од […]

mediumski-item-img-1.png

09.12.2021

Онлајн дебата „Колку медиумите ги задоволуваат потребите за информирање на младите?“

Дали младите им веруваат на медиумите, колку често се информираат од домашни медиуми и дали сметаат дека ангажирањето во општествено важни прашања е бесцелно потрошено време, се дел од прашањата кои ќе се обидат да ги одговорат учесниците на онлајн дебатата „Колку медиумите ги задоволуваат потребите за информирање на младите“ што ќе се одржи во […]

mediumski-item-img-1.png

04.12.2021

Со прогласување на победниците на хакатонот за отворени податоци, заврши конференцијата е-Општество.мк

Фото: Ванчо Џамбаски Дигиталната трансформација треба да има холистички пристап, за поврзување на сите, да биде инклузивна, односно секој да може да ги почувствува придобивките од неа. Но при овој процес фокусот мора да биде на почитувањето на демократските вредности и на човековите права. Исто така, од најголема важност се и кибер-безбедноста и почитувањето на […]

mediumski-item-img-1.png

04.12.2021

Е-општество.мк: За борба со дезинформациите клучна е соработката на проверувачите на факти

Фото: Ванчо Џамбаски Против проблемот со дезинформациите на меѓународен план најдобро може да се бориме само обединети, проверувачите на факти од целиот свет треба да комуницираат постојано и да соработуваат, оти инфодемијата е глобален феномен а количеството дезинформации е огромна. Затоа и ја формиравме Меѓународната мрежа за проверка на факти (IFCN), за да се обединиме […]

mediumski-item-img-1.png

02.12.2021

Е-општество.мк: Потребна е меѓусебна соработка за да се подигне свеста за АДО и вештачката интелигенција

Гоце Арсовски, Фондација Метаморфозис, фото: принтскрин Нивото на свесност на граѓаните, граѓанскиот сектор, медиумите, академската заедница, но и самите држави, за системите за автоматско донесување одлуки (АДО) и вештачката интелигенција (ВИ) е ниско и тоа треба да се промени бидејќи овие системи ќе продолжат да влијаат врз благосостојбата на граѓаните. Граѓанските здруженија треба да соработуваат […]

mediumski-item-img-1.png

02.12.2021

Невладините организации треба да соработуваат меѓусебно и со властите за да ја подигнат свеста за АДО и вештачката интелигенција

Нивото на свесност на граѓаните, невладините организации, медиумите, академската заедница, но и самите држави, за системите за автоматско донесување одлуки (АДО) и вештачката интелигенција (ВИ) е ниско и тоа треба да се промени бидејќи овие системи ќе продолжат да влијаат врз благосостојбата на граѓаните. НВО-ата треба да соработуваат меѓусебно и со државните власти за да […]

mediumski-item-img-1.png

01.12.2021

Панел дискусија на „е-Општество“: Учениците од руралните средини се плашат од јавен настап

Принтскрин од презентацијата „Медиумско описменување за критичен младински став“ Младите од руралните средини немаат пристап до локални и регионални медиуми, забележана е недоволно зајакната свест за медиумска писменост и слабо развиен младински активизам. Младите не се ниту мотивирани, ниту заинтересирани да се вклучат во било какви локални акции каде би ја вклучиле медиумската промоција. Ова […]

mediumski-item-img-1.png

01.12.2021

Е-општество.мк: Напредокот со отворањето на податоците е под очекувањата

Конференција е-Општество.мк 2021. Фото: Мета.мк, 30 ноември 2021 Објавувањето на отворени податоци во земјава доживува квалитетен прогрес во однос на почетоците пред осум години, но за жал не може да се каже дека е тоа очекуваното, бараното темпо. Иако бројките се многу повисоки отколку на почетокот, тоа не е сѐ, потенцира д-р Ирена Бојаџиевска. „Позитивни […]

mediumski-item-img-1.png

01.12.2021

Дигиталните платформи овозможуваат решавање на проблемите на граѓаните и зголемување на нивното учество во одлучувањето

Мила Јосифовска Даниловска, фото: Ванчо Џамбаски, CC-BY Преку дигиталните платформи и алатки, граѓаните можат многу полесно да се информираат, да учествуваат и да се вклучат во решавање на одредени проблеми и со тоа да ја зголемат довербата на граѓаните во институциите. Ова меѓу другото беше кажано на сесијата „Е-Учество и Е-ангажирање: Регионална перспектива – локални […]