Користење технологија и иновации како алатки за промоција и воспоставување на добро владеење – ова беше главната тема на работилницата одржана во Сараево на 28-ми мај 2016 година како еден од главните настани во рамките на конференцијата POINT 5.0 организирана од мрежата АКТИОН СЕЕ и нејзините партнери.

 

13246212_1069154529810999_3622259330293960714_o

 

Оваа работилница укажа на потенцијалните начини за подобрување на владината отчетност и на доброто владеење преку употребата на нови технологии и на сегашниот статус на доброто владеење во Босна и Херцеговина. Панелисти на првиот дел од оваа работилница беа Адис Муховиќ од Фондацијата „ЦПУ“ од БиХ и Дарко Бркан од ЗГ „Зашто не“; додека Микал Шкоп од „Коховолит“, Душан Јордановиќ од „ЦРТА“, Милена Гвозденовиќ од „ЦДТ“, Ана Пениазко од словачкиот Институтут за владење, Ондреј Гало од Фондацијата „Понтис“ и Дона Џамбаска од „Метаморфозис“ беа панелисти на вториот дел.

 

13301337_1069155173144268_1847410556586874335_o

 

Адис Муховиќ ја започна работилницата зборувајќи за предизвиците со кои се соочува Босна во врска со доброто владеење. Тој исто така зборуваше за актуелните економски и социјални реформи во земјата како и за нивниот статус. Дарко Бркан зборуваше за ситуацијата поврзана со комплексноста на донесувањето одлуки и ефектот кој го има сегашната влада во БиХ врз доброто владеење. “Многу нивоа и поделеното судство оставаат впечаток на неотчетност и недостаток на добро владеење“ – изјави Дарко.

 

13305195_1069155469810905_7162602452687932871_o

 

Вториот дел од панел дискусијата беше мешавина од позитивни искуства од двата региони во врска со доброто владеење и начините на кои може тоа да се подобри со користење технологија. Учесниците од двата региони споделија информации за предизвиците со кои се соочуваат, како и совети за нивно решавање.

 

13350268_1069155509810901_7766452987605497934_o

 

13301330_1069155809810871_724012808716248729_o

 

Целта на АКТИОН ВИШЕГРАД СЕЕ проектот е промоција на едно динамично граѓанско општество кое ефикасно ги мобилизира граѓаните, а со цел нивно активно ангажирање за прашања поврзани со доброто владеење во контекст на пристап кон ЕУ, и кое влијае на политиките и процесот на донесување на одлуки, како на национално, така и на регионално ниво во Западниот Балкан.

 

АКТИОН СЕЕ проектот е поддржан од:

visegrad_fund_logo_blue

и

владата на Сојузна Република Германија

Сподели: