Заштита на вашиот дигитален идентитет: Важноста на „сајбер хигиената“

Во денешното дигитално доба, поважно е од кога било да преземете чекори за да се заштитите од сајбер заканите. Од вируси и малициозен софтвер па сѐ до измами со фишинг и кражба на идентитет, има многу ризици кои можат да ги компромитираат вашите лични информации и да направат хаос на вашите уреди. Затоа практикувањето добра сајбер хигиена е од суштинско значење за заштита на вашиот дигитален живот.

Што е сајбер хигиена?

Сајбер хигиената се однесува на збир на практики и мерки што можете да ги преземете за да ја одржите вашата дигитална безбедност и да се заштитите од сајбер закани. Исто како што практиките за лична хигиена како миење раце и четкање на забите помагаат да се спречи ширењето на бактерии и болести, практиките за сајбер хигиена помагаат да се спречи ширењето на малициозен софтвер, вируси и сајбер напади.

Еве неколку клучни практики за сајбер хигиена што можете да ги прифатите за да се заштитите:

Одржувајте ги ажурирани софтверот и оперативниот систем
Софтверот и оперативните системи редовно се ажурираат за да се поправат пропустите и да се решат безбедносните проблеми. Одржувањето на вашите уреди со најновите безбедносни закрпи и ажурирања е една од најважните работи што можете да ги направите за да се заштитите од сајбер закани. Вклучете ги автоматските ажурирања за да не морате да се грижите да ги одржувате.

Користете силни и уникатни лозинки
Користењето силни и единствени лозинки за сите ваши онлајн сметки е од суштинско значење за да се спречи неовластен пристап. Силната лозинка треба да биде долга најмалку 12 знаци и да вклучува мешавина од големи и мали букви, бројки и симболи. Избегнувајте да користите вообичаени зборови, фрази или лични информации што може да се погодат или лесно да се најдат на интернет. Размислете за користење на управувач со лозинки за безбедно генерирање и складирање на вашите лозинки.

Овозможете двофакторна автентикација
Двофакторната автентикација додава дополнителен слој на безбедност на вашите онлајн сметки со тоа што бара втор облик на верификација покрај вашата лозинка. Ова може да биде код испратен до вашиот телефон или скенирање на отпечатоци од прст. Овозможувањето двофакторна автентикација, секогаш кога е можно, може да помогне да се спречи неовластен пристап дури и ако вашата лозинка е компромитирана.

Внимавајте на сомнителни врски и преземања
Фишинг измамите се вообичаена тактика што ја користат сајбер-криминалците за да ве измамат да ги дадете вашите лични податоци. Тие често вклучуваат врска или прилог на кој, кога ќе се кликне, може да инсталирате малициозен софтвер или да ве однесе до лажна страница за најавување. Внимавајте на линкови и преземања од непознати извори и никогаш не давајте лични информации освен ако не сте сигурни за легитимноста на барателот.

Редовно правете резервни копии на вашите податоци
Правењето резервна копија на вашите важни датотеки и податоци е од суштинско значење за да се спречи губење во случај на сајбер напад или дефект на уредот. Погрижете се редовно да правите резервна копија од вашите податоци на надворешен хард диск или услуга базирана на облак. На тој начин, дури и ако вашиот уред е компромитиран, сепак можете да ги вратите вашите податоци.

Користете анти-вирус и анти-малициозен софтвер
Анти-вирус и анти-малициозен софтвер може да помогне во откривање и отстранување на малициозни програми од вашите уреди. Погрижете се да користите реномиран софтвер и да го ажурирате за да се осигурате дека сте заштитени од најновите закани.

Останете заштитени додека сте поврзани
Користењето на виртуелна приватна мрежа (VPN) за далечински работници е најдобриот начин за заштита на мрежите. VPN создава безбедна врска што ги шифрира информациите за да бидат скриени додека се во транзит. Оваа врска им го отежнува прегледот и пристапот до податоците на напаѓачите.

VPN е од суштинско значење кога се пристапува до чувствителни податоци како што се информации за лична идентификација (како што се броеви за социјално осигурување) или заштитени здравствени информации, особено кога се користат јавни Wi-Fi мрежи. На денешното хибридно работно место, VPN е неопходнo за заштита од сомнителни активности.

Како заклучок, сајбер хигиената е суштински дел од заштитата на вашиот дигитален живот. Со усвојување на овие практики, можете да го минимизирате ризикот да станете жртва на сајбер напади и да се погрижите вашите лични податоци да останат безбедни. Запомнете, малку труд сега може да ве спаси од многу проблеми на долг рок.

——————————————————————————————————————

Овој едукативен текст е подготвен со финансиска поддршка на Европската Унија. Содржината на овој текст е единствена одговорност на авторите и во никој случај не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Европската Унија.

Проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА“ го спроведуваат Фондацијата Метаморфозис (Северна Македонија), Академијата за е-Влада (Естонија), Левизја Мјафт! (Албанија), Партнери за демократски промени (Србија), НВО 35мм (Црна Гора) и ОДК – Отворени податоци Косово (Косово). Проектот се реализира со финансиска поддршка од Европската Унија.

Сподели:


                  
meta tim sliki-02.jpg

Заштита

на

вашиот

дигитален

идентитет:

Важноста

на

„сајбер

хигиената“

Останати блог текстови

Секој министер се пофали и се сликаше за проектот „Една точка за услуги“, но тој никогаш не успеа - Мета.мк Новинска агенција

28.04.2023

Колаж од посетите на владините функционери во канцелариите „Една точка за услуги” / Фото: Државни институции Канцелариите „Една точка за услуги“ кои беа отворени во Скопје, Куманово, Охрид, Битола и во Тетово со цел граѓаните да му кажат „збогум“ на чекањето на шалтерите, ќе бидат затворени и на нивно место ќе бидат отворени 333 шалтери […]

Комуникација со граѓаните за дигиталната трансформација– важен придонес за премостување на јазот

24.04.2023

Дигиталната трансформација ги менува нашите животи на начини што не можевме да ги замислиме дури ни пред неколку децении. Таа донесе нови можности и предизвици и го трансформира начинот на кој живееме, работиме и комуницираме меѓусебно. Сепак, комуникацијата со граѓаните за дигиталната трансформација може да биде предизвик, особено на Западен Балкан, каде што сè уште […]

Институциите како причина за нарушувања на приватноста во медиумите

19.04.2023

Дури и ако надлежните државни органи откријат приватни податоци на сторител или жртвата, медиумите не смеат да ги пренесуваат тие информации. Грешка од страна на државните органи не значи „дозвола“ за прекршување на етичките начела на професијата. Ова го вели Етичкиот кодекс на српските новинари, но медиумската практика често е сосема поинаква. Зошто е тоа […]

„АДА“, дигиталниот асистент базиран на вештачка интелигенција кој ќе им дава информации на граѓаните за државната помош - Мета.мк Новинска агенција

10.04.2023

Дигиталниот асистент „АДА“; Фото: Влада на РСМ Инвеститорите и граѓаните ќе можат да добиваат информации за програмите за државна помош на Владата на РСМ преку првиот дигитален асистент „АДА“ кој е базиран на вештачка интелигенција. Вака информираат од Кабинетот на вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи и Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), по […]

Употребата на вештачката интелигенција во државните институции е корисна, но опасна е ако се злоупотреби - Мета.мк Новинска агенција

09.04.2023

Фото: Pixabay.com Користењето на вештачката интелигенција во јавниот сектор би помогнало да се зголеми квалитетот на услугите, да се заштеди времето и парите на граѓаните, но и да се спречи корупцијата. Меѓутоа, ако вештачката интелигенција се користи нетранспарентно, последиците ги надминуваат придобивките. Ова го велат експертите за влијанието на вештачката интелигенција доколку се користи од […]

Користењето на вештачката интелигенција без стратегија ги изложува граѓаните на ризик, државата сè уште нема почнато процедура - Мета.мк Новинска агенција

08.04.2023

Фото: The image was posted by Gerd Altmann on Pixabay Употребата на вештачката интелигенција (ВИ) во недостиг на стратегија или регулатива, ги изложува граѓаните на ризик од потенцијална злоупотреба. Република Северна Македонија формираше работна група за Националната стратегија за вештачка интелигенција, но од 2021 година одржан е само еден состанок, пишува Порталб.мк. Презентирањето на роботот […]

Verified by MonsterInsights