Мени

Грантови за „Meet and Code 2018„ – Аплицирајте до 15-ти септември!

Се приближува крајниот рок за пријавувањето на идеите за „Meet and Code 2018!„  – 15 септември 2018. Настаните кои што ќе се изберат ќе добијат грант од 300 евра за нивната организација!

Работилници за програмирање, хакатони, предавања, натпревари, ноќи за програмирање, часови за роботика, итн. Ова се само некои примери на настани кои можат да се организираат и да добијат грантови од 300 евра! Вашата имагинација е границата.

 

Пријавување на настаните до: 15.09.2018

www.meet-and-code.org

 

Регистрирајте ја вашата организација и пријавете го настанот

Дали сте непрофитна организација и би сакале да организирате настан каде ќе се промовира програмирањето за деца и млади на возраст од 8 до 24 години? Доколку имате идеја за настан ве охрабруваме да ја регистрирате вашата организација сега! Ќе треба да доставите документи за да докажете дека сте непрофитна организација (Статут на организацијата и Тековна состојба од ЦРМ), како и број на банкарската сметка на организацијата.

Пред да испратите идеја за некој настан, потребно е да креирате сметка на организацијата и да изберете корисничко име и лозинка. Благодарение на ова, корисникот ќе може да се логира во неговата сметка и да управува со неа. Секоја поднесен настан ќе се оценува во согласност со усвоените критериуми, а организацијата ќе биде информирана за одлуката преку е-пошта.

Услови за учество

Проверете кои се условите за аплицирање за грант за „Meet and Code“ и кои се критериумите за избор на доставените идеи.

Meet and Code Award („Meet and Code“ Награда)

Оваа година, „Meet and Code“ ќе ги наградува најдобрите настани и ќе ги прикаже нивните активности на поширокта публика. Наградите ќе се поделат во три категории:

 1. Kick and Code (тематска категорија)

Настани на „Meet and Code“ кои бараат решавање на некој ИТ проблем со фудбал или го користат фудбалот како тема за да го доближаат програмирањето до децата. Бараме настани кои ги поврзуваат овие две теми на креативен и корисен начин со цел да се достигне целната група и тие да се доближат до светот на програмирањето и новите технологии на ИТ.

 1. Innovation (Иновации)

Настани на „Meet and Code“ кои развиваат или промовираат креативни наставни методи и/или истражуваат тековни ИТ дигитални теми. Бараме настани кои на иновативен начин досегнуваат до целната група и ја поврзвуваат со темите поврзани со ИТ како и со настани кои избираат иновативни, ориентирани кон иднината и револуционерни технологии како Интернетот на нештата (IoT), Blockchain, AI, 3D печатење, итн.

 1. Diversity (Разновидност)

Настани на „Meet and Code“ кои користат ИТ или други дигитални теми за да ги справат со и намалат нееднаквостите присутни во нивните заедници или воопшто во општеството. Бараме настани кои ги зголемуваат еднаквите можности, промовираат толеранција и ги укинуваат нееднаквостите базирани на пол, раса, религија, попречености, општествен и економски статус итн.

Во секоја категорија ќе се изберат пет настани и двајца претставници од секоја организација ќе бидат поканети на дводневниот завршен настан во седиштето на SAP во Валдорф, Германија. Дополнително, добитникот на првата награда од секоја категорија ќе добие награда од 2.500 евра.

Ова иницијатива е развиена од „Haus des Stiftens gGmbH“ – Германија, а финансиски подржана од германската компанија САП, со седиште во Валдорф.

Доколку имате прашања или ви требаат дополнителни информации слободно контактирајте нè на: macedonia@meet-and-code.org (лице за контакт: Валон Абдиу, тел: 070-33-55-22).

Тони Габриќ

Toni-Gabric-400w

Тони Габриќ е роден во 1961 година во Задар, Хрватска. Дипломирал во 1986 година на Филозофскиот факултет во Загреб, на отсеците за филозофија и фонетика.

Почнал да се занимава со новинарство во студентските денови, а најмногу пишувал за „Studentski list“.
По завршувањето на студиите работел како средношколски професор, а потоа како библиотекар во градските библиотеки во Загреб. Во 1993 година дава отказ од библиотеката и започнува да соработува хонорарно со двонеделникот „Arkzin“, весник на анти-воената кампања на Хрватска. Една година подоцна започнува соработка со Feral Tribune. Во Feral работи од 1994-та до 2004-та година.

Во 2004-та година станува уредник на порталот Zamirzine.net. Поради концептуални разлики со издавачот, група соработници на Zamirzine во 2005-та година го лансира порталот H-Alter, чијшто главен уредник е г. Габриќ до денешен ден.

H-Alter во овие 7-8 години работа три пати е избран за еден од десетте најдобри информативни портали во Хрватска на националниот конкурс (Vidi Web Top 100). Во 2007 година четиричлениот тим на H-Alter (Весна Кесиќ, Борис Рашета, Иво Шкориќ и Тони Габриќ) спроведе интервју со новиот претседател на СДП, Зоран Милановиќ, кое хрватското новинарско здружение го прогласи за најистакнато интервју во хрватските печатени медиуми за таа година, со што ја освои и наградата „Марија Јуриќ Загорка“.

Во последниве години најмногу се занимава со покривање и анализа на медиумските политики.

Маркус Икстад

markus-bio-400w

Маркус има 21-годишно искуство во бизнисот со медиуми – 5 години искуство како новинар и продуцент во Германија, а останатите 16 години на комерцијални позиции прво во AP, а потоа во Streamworks International, глобална компанија за стриминг којашто обезбедува извонредни доживувања со видео-пренос во реално време преку која било мрежа, до кој било уред, и е избраниот партнер за видео-пренос во реално време на некои од водечките новински организации во светот кои нудат видео-прилози. Неговото уредничко искуство го става во уникатна позиција да ги разбира потребите за содржини и протокот на вестите, а има развиено и стратешки бизнис-вештини при работењето со брендовите за емитувани, печатени и дигитални вести во Европа, Блискиот Исток и Африка.

Целта на Маркус е да ја користи својата стручност, комерцијалните успеси, изобилството од контакти во медиумите, како и неговата визија за иднината на етаблираните новински брендови, со цел да создава нови дигитални бизнис-модели и нови доживувања за гледачите на видео-вести.

Како државјанин на САД израснат и образован во Германија и САД, Маркус ја започна својата новинарска кариера во телевизиските вести, како хонорарен соработник во различни германски ТВ-станици во улога на репортер, презентер и продуцент. Од 1992 година помагаше во воспоставувањето на каналот на англиски јазик на германскиот глобален радиодифузер – телевизијата Дојче Веле, пред да се приклучи на Асошиејтед прес (AP) во Лондон на комерцијална позиција во средината на 1997 година, каде што на крај надгледуваше една петтина од вкупниот профит на AP.

Во Streamworks International, Маркус ја применува врвната технологијата „Видео-преку-IP“ на оваа компанија за да и помогне на медиумската индустрија во транзицијата кон испораката и дистрибуцијата на видео-вести во реално време преку интернет.

Second International Conference “e-Society.Mk”

Topics to be covered in this conference will include:

 • Best Practices in Institutional Framework Building
 • E-government & Citizen Participation
 • Freedom of Information and Data Privacy
 • e-Commerce, Cyber-crime and cyber-security legislation
 • New Media Influence on Policy: Digital Switch
 • Building Synergy: Bridging the Gap eEU-eSEE
 • Gender Evaluation of IT Projects
 • Online Journalism
 • Blogging and other new media
 • Freedom of expression on the internet
 • e-Accessibility: Inclusion of People with Disabilities in the IS
 • Free and Open Source Software

Social Media for Democracy

ACTA – Активни граѓани преземаат акција

UntitledПроектот ги обединува граѓаните активни во младинските организации и невладините организации активни на интернет од различни европски земји за да дискутираат за авторските права, пиратеријата и приватноста на интернет, ефективноста и етиката на движењето Anonymous; да го анализираат учеството на граѓанското општество во процесите на донесување одлуки за ACTA на национално и европско ниво, да истражуваат и да дознаат како да влијаат на националните парламенти и на Европскиот парламент во однос на политиките и законодавството.

Сакаме да поттикнеме акција, дебатирање и размислување за учеството на европските граѓани и демократијата, со анализирање на ACTA и сродни прашања. Клучни начела на проектот ќе бидат поттикнување интеракција меѓу граѓаните и граѓанските организации од сите земји-учеснички, дискусии, размена на мислења и претставување на мислењето на граѓаните и резултатите од проектот пред релевантните носители на одлуки на локално, национално и на ниво на ЕУ.

Проектот е амбициозен и се стреми да им овозможи на граѓаните да играат целосна улога во демократскиот живот на ЕУ. За да се постигнат горенаведените цели ќе се организираат два меѓународни настани (секој со повеќе од 120 учесници од 7 земји и 14 партнерски организации); едниот во ноември во Крањска гора/Љубљана, а другиот во март во Марибор, најмалку 10 јавни дебати во различни средини и земји; специјална повеќејазична веб-локација и други алатки за комуникација преку интернет; прирачник со презентациите и трудовите за ACTA и ДВД со видео материјал.

Од една страна, проектните активности се стремат да им овозможат на учесниците да практикуваат европско граѓанство и да станат активни граѓани во нивната околина, нудејќи им знаење, информации и вештини за организирање, спроведување и учествување во разни видови јавни дискусии и други акции на интернет, а од друга страна ќе им се обезбеди знаење и разбирање на стратегиите за граѓанско учество, комуникацијата со носителите на одлуки, важноста, контроверзноста, дилемите околу прашањата поврзани со ACTA и потребата од изнаоѓање решение прифатливо за граѓаните, владите и корпорациите.

Untitled1

Проектот е поддржан од Европската Унија, Програма Европа за граѓаните, Акција 2 – Активно граѓанско општество во Европа, Мерка 3 – Поддршка на проекти иницирани од граѓански организации. Водечки партнер е Za in proti, zavod za kulturo dialoga од Словенија, www.zainproti.com.

Партнери 

–       од Словенија INEPA – Inštitut za elektronsko participacijo, www.inepa.si, Studio 12, www.studio12.si, Dobrodelni klub Leo klub Murska Sobota, Društvo uporabnikov Linuxa Slovenija, http://www.lugos.si; Klub evropskih študentov; Zavod za študentske kulturne dejavnosti študentske organizacije, www.kiberpipa.org;

–       од Хрватска: Splitska debatna unija in HERMES – Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evolucijo  sporazumevanja, www.facebook.com/HERMES.CommuniAction;
–       од Португалија: Sociedade de Debates da Universidade do Porto, www.sdd.up.pt;
–       од Македонија: Metamorphosis, Foundation for Internet and Society,www.metamorphosis.org.mk;
–       од Романија: ARDOR Muntenia;
–       од Литванија: Educational Debate Centre, http://www.debate.lt;
–       од Латвија: Riga Student Association, http://www.sserigads.com

Назад кон Друштвени медиуми

Иницијатива за отворени образовни ресурси

Општата цел на проектот е да се придонесе кон развојот на критичко размислување и демократизација во Македонија преку конструктивна употреба на нови технологии како алатки за зголемување на количеството и квалитетот на образовни, научни и академски е-содржини.

Поконкретно, проектот има специфична цел да влијае на подигање на свеста и капацитетот на академската јавност за создавање и користење на отворени образовни ресурси.

Активности:

 1. Формирање на координативна група на ООР во Македонија. Во неа, ќе бидат вклучени  важни чинители во областа, како претставници на универзитети и средни училишта, релевантни државни институции и библиотеки, кои ќе придонесуваат во промоцијата на ООР.
 2. Прирачник за ООР кој ќе се печати во 1.000 примероци (500 на македонски и 500 на албански), а чија содржина ќе биде фокусирана на објаснување на концептот на ООР, истакнување на придобивките, начините за негова примена, со акцент на веб-сајтот како клучно место за споделување и користење на споделените ресурси. Прирачникот ќе биде достапен и во електронска верзија под Криејтив комонс лиценца, а печатеното издание ќе се дистрибуира на конференцијата, на работилниците, како и при секоја директна средба со клучните чинители во областа.
 3. Промотивни материјали (1.000 постери, 1.000 летоци и 1 вирално видео) кои имаат цел да го промовираат концептот на ООР, активностите во проектот, веб-сајтот и да ја подигнуваат свеста за придобивките од неговото користење од страна на што поголем број луѓе. Дополнително, промотивните активности редовно ќе се одвиваат преку социјалните мрежи.
 4. Веб-сајт за промоција на ООР во Македонија и подигање на јавната свест за ползата од примена на овој концепт, преку објавување информации за тековните активности во рамките на проектот, промотивните и едукативните материјали, содржини за објаснување на концептот на ООР и достапност на алатките за негова примена во пракса, како и линкови до други корисни сајтови и ресурси и известувања за важните случувања поврзани со ООР во светот. Втората функција на веб-сајтот е да овозможува директно поставување образовни ресурси и научно-истражувачки материјали на локалните јазици, тематски структурирани и лесно достапни. Целта е веб-сајтот да стане централна точка за пребарување и споделување на достапните ООР. Сајтот ќе биде достапен на македонски и на албански јазик.
 5. Работилници за ООР (5) наменети за наставници, професори, истражувачи и сл., кои имаат за цел да го претстават начинот за користење ООР и отворен пристап, како алатка во процесот на образование, учење, истражување и преглед на постоечките научно-истражувачки складишта кои архивираат научни списанија, научни трудови и друг вид образовен и научно-академски материјал.
 6. Поддршка на партнерите во проектот во процесот на архивирање на нивните достапни електронски материјали со цел овозможување нивна достапност за користење од страна на други. Ова ќе вклучува помош во изборот на системи за архивирање и складирање на содржини, како и техничка помош во процесот на нивно поставување.
 7. Дводневна конференција за промоција на важни идеи и концепти за отворени образовни ресурси во Македонија, како и разгледување на политиките кои се директно поврзани со нивниот развој. На конференцијата ќе презентираат клучни чинители во оваа област, како претставници на релевантните министерства, универзитетите ширум Македонија, како и претставници од локални организации од Македонија и експерти од други земји во кои ООР се на повисоко ниво на развој. Целта на дводневниот настан е запознавање со самиот концепт, потенцијалите за развој и преглед на досегашните ресурси, разгледување на искуствата и добрите практики, како и изведување заклучоци и давање препораки за поставување на ООР како важен концепт во процесот на образование и развој на научно-истражувачката дејност во иднина.

Очекувани резултати:

 • да се зајакне свеста за важноста на концептот на отворени образовни ресурси и да се придонесе кон подобрување на правните и институционални рамки за тие да станат попогодни за развој на е-содржини
 • да се подобри видливоста на академските публикации и да се креираат нови ресурси со кои ќе се промовираат и агрегираат публикации под криејтив комонс лиценци и со отворен пристап
 • да се зголеми квалитетот на образовните содржини релевантни за учениците и студентите во Македонија
 • да се зголеми квалитетот на локални содржини слободно достапни преку интернет преку зголемување на јавната свест и нивото на информатички вештини, врз основа на примена на најдобри пракси.

Период на спроведување: декември 2011 – декември 2012

 • „Отворени образовни ресурси“ на Фејсбук
 • „Отворени образовни ресурси“ на Твитер
 •  

  Иницијатива за отворени образовни ресурси

  Општата цел на проектот е да се придонесе кон развојот на критичко размислување и демократизација во Македонија преку конструктивна употреба на нови технологии како алатки за зголемување на количеството и квалитетот на образовни, научни и академски е-содржини.

  Поконкретно, проектот има специфична цел да влијае на подигање на свеста и капацитетот на академската јавност за создавање и користење на отворени образовни ресурси.

  Активности:

  1. Формирање на координативна група на ООР во Македонија. Во неа, ќе бидат вклучени  важни чинители во областа, како претставници на универзитети и средни училишта, релевантни државни институции и библиотеки, кои ќе придонесуваат во промоцијата на ООР.
  2. Прирачник за ООР кој ќе се печати во 1.000 примероци (500 на македонски и 500 на албански), а чија содржина ќе биде фокусирана на објаснување на концептот на ООР, истакнување на придобивките, начините за негова примена, со акцент на веб-сајтот како клучно место за споделување и користење на споделените ресурси. Прирачникот ќе биде достапен и во електронска верзија под Криејтив комонс лиценца, а печатеното издание ќе се дистрибуира на конференцијата, на работилниците, како и при секоја директна средба со клучните чинители во областа.
  3. Промотивни материјали (1.000 постери, 1.000 летоци и 1 вирално видео) кои имаат цел да го промовираат концептот на ООР, активностите во проектот, веб-сајтот и да ја подигнуваат свеста за придобивките од неговото користење од страна на што поголем број луѓе. Дополнително, промотивните активности редовно ќе се одвиваат преку социјалните мрежи.
  4. Веб-сајт за промоција на ООР во Македонија и подигање на јавната свест за ползата од примена на овој концепт, преку објавување информации за тековните активности во рамките на проектот, промотивните и едукативните материјали, содржини за објаснување на концептот на ООР и достапност на алатките за негова примена во пракса, како и линкови до други корисни сајтови и ресурси и известувања за важните случувања поврзани со ООР во светот. Втората функција на веб-сајтот е да овозможува директно поставување образовни ресурси и научно-истражувачки материјали на локалните јазици, тематски структурирани и лесно достапни. Целта е веб-сајтот да стане централна точка за пребарување и споделување на достапните ООР. Сајтот ќе биде достапен на македонски и на албански јазик.
  5. Работилници за ООР (5) наменети за наставници, професори, истражувачи и сл., кои имаат за цел да го претстават начинот за користење ООР и отворен пристап, како алатка во процесот на образование, учење, истражување и преглед на постоечките научно-истражувачки складишта кои архивираат научни списанија, научни трудови и друг вид образовен и научно-академски материјал.
  6. Поддршка на партнерите во проектот во процесот на архивирање на нивните достапни електронски материјали со цел овозможување нивна достапност за користење од страна на други. Ова ќе вклучува помош во изборот на системи за архивирање и складирање на содржини, како и техничка помош во процесот на нивно поставување.
  7. Дводневна конференција за промоција на важни идеи и концепти за отворени образовни ресурси во Македонија, како и разгледување на политиките кои се директно поврзани со нивниот развој. На конференцијата ќе презентираат клучни чинители во оваа област, како претставници на релевантните министерства, универзитетите ширум Македонија, како и претставници од локални организации од Македонија и експерти од други земји во кои ООР се на повисоко ниво на развој. Целта на дводневниот настан е запознавање со самиот концепт, потенцијалите за развој и преглед на досегашните ресурси, разгледување на искуствата и добрите практики, како и изведување заклучоци и давање препораки за поставување на ООР како важен концепт во процесот на образование и развој на научно-истражувачката дејност во иднина.

  Очекувани резултати:

  • да се зајакне свеста за важноста на концептот на отворени образовни ресурси и да се придонесе кон подобрување на правните и институционални рамки за тие да станат попогодни за развој на е-содржини
  • да се подобри видливоста на академските публикации и да се креираат нови ресурси со кои ќе се промовираат и агрегираат публикации под криејтив комонс лиценци и со отворен пристап
  • да се зголеми квалитетот на образовните содржини релевантни за учениците и студентите во Македонија
  • да се зголеми квалитетот на локални содржини слободно достапни преку интернет преку зголемување на јавната свест и нивото на информатички вештини, врз основа на примена на најдобри пракси.

  Период на спроведување: декември 2011 – декември 2012

 • „Отворени образовни ресурси“ на Фејсбук
 • „Отворени образовни ресурси“ на Твитер
 •  

  За нас

  Метаморфозис е независна, непартиска и непрофитна фондација со седиште во Скопје, Република Македонија. Мисијата на Метаморфозис е да придонесе за развој на демократијата и подобрување на квалитетот на живеење преку иновативна примена и ширење на знаењето. Наши главни вредности се отвореност, еднаквост и слобода.

  Метаморфозис започна со работа во 1999 година како дел од програмата за електронско издаваштво на Фондацијата Институт отворено општество – Македонија. Во 2004 година стана посебен правен субјект.

   

  Персонал на фондацијата Метаморфозис

  Управен одбор на фондацијата Метаморфозис

  Мисијата на Метаморфозис е да придонесе за развој на демократијата и подобрување на квалитетот на живеење преку иновативна примена и ширење на знаењето. Наши главни вредности се отвореност, еднаквост и слобода.

  Слободен пристап до информации од јавен карактер (во тек)

  Затоа, Фондацијата Отворено општество – Македонија во соработка со своите партнери Транспарентност Македонија, Фондацијата Метаморфозис, Македонското здружение на младите правници, Младинскиот образовен форум и Цивил – центар за слобода, преку веб-сајтот spinfo.org.mk им ја става на располагање целата досегашна пракса на спроведувањето на законот во рубриката Случаи, од каде што сите заинтересирани можат да ги добијат податоците со кои се располага, а кои се добиени преку користење на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер.

  Веб-сајтот www.spinfo.org.mk им нуди на граѓаните и на сите заинтересирани да имаат увид во информациите од јавен карактер кои се веќе објавени или доставени, да се инспирираат за видовите на прашања кои можат да им ги поставуваат на властите, како и можноста директно преку веб-сајтот да ги поставуваат овие прашања.

  Ова е нова алатка, која е достапна онлајн и која ќе овозможи граѓаните, новинарите и сите заинтересирани да се запознаат како да поднесат барања за слободен пристап до информации, но и да ги споредат и спротивстават искуствата од користењето на ова право, со повеќе од 2.500 споредени случаи достапни на веб страната. Граѓаните ќе имаат можност преку оваа нова алатка да ги истакнат слабостите и најдобрите практики од правото на слободен пристап.

  Фондацијата Метаморфозис ги дигитализираше барањата на граѓани за слободен пристап до информации од јавен карактер и истите се достапни во делот Ресурси на веб-локацијата на проектот.

  Проектот е финансиран од Фондацијата отворено општество – Македонија