Дигиталната трансформација е еден од главните приоритетни сектори на естонската развојна соработка, бидејќи е клучот за постигнување на целите за одржлив развој.

Помеѓу 10 и 12 мај, во хибридна форма, Академијата за е-владеење (Естонија) ја организира својата годишна конференција, оваа година со фокус на отпорното и беспрекорно владеење. Конференцијата за е-владеење е годишен настан што Академијата го организира од 2015 година. На конференцијата учествуваат дигитални лидери од Бенин, Босна и Херцеговина, Боцвана, Чешка, Египет, Естонија, Грција, Ирска, Луксембург, Монголија, Полска, Тонга, Тунис, Украина и меѓународни организации, со над 300 учесници од 75 земји кои доаѓаат во Талин.

Конференцијата за е-владеење, која се смета за најголемиот настан за е-владеење на меѓународната арена, обединува стратези, носители на одлуки, спроведувачи на политики и донатори за да го исцртаат идниот курс на владеење. Оваа година, фокусот е на „најжешките“ теми под влијание на војната во Украина и природните катастрофи, со истражување како да се развијат дигитални екосистеми кои се справуваат со кризи и да создадат дигитални услуги кои им помагаат на граѓаните да се справат со нив. Целосна листа на теми на конференцијата, детална агенда, информации за главните говорници и панелисти и материјали се достапни на веб-страницата на конференцијата, egovconference.ee.

Извор на видео:Фејсбук страница на Академијата за е-владеење

„Во текот на последните осум години, Конференцијата за е-владеење стана место за средба на дигиталните лидери на земјите во развој, естонските носителите на одлуки за е-владеење и меѓународните донатори. Многу проекти за дигитална соработка се инспирирани од оваа конференција. На пример, неодамнешниот развој на платформа за размена на податоци во Џибути, создавањето на дигитален патоказ за островските земји на Пацификот и соработката со владите на Аруба, Доминика и Кајманските Острови“, рече Ханес Асток, извршен директор на е- Академија за владеење.

Извор на фотографија: академија за е-владеење Flickr. Фотографии на Раиго Пајула

Дигиталните решенија во владеењето имаат мало значење и употреба освен ако народот не верува во волјата и посветеноста на носителите на одлуки да ги стават луѓето (граѓаните) во центарот. Ова беше дискутирано на работилницата за Активно е-граѓанско патување каде ИЦЕДА имаше свој претставник, имено, Бардил Јашари – извршен директор на Фондацијата за Интернет и општество Метаморфозис, кој разговараше за дигиталниот граѓански ангажман заедно со Кристина Реинсалу – програмски директор за е-Демократија во Академија за е-владеење и Роберт Бјарнасон – претседател и извршен директор, Граѓанска фондација, Исланд.

Извор на фотографија: Принтскрин од конференцијата, ден 2 – 11.05.2022

 

Целта на оваа работилница беше да се унапредат знаењата и вештините на учесниците за учество, развој на политики и услуги и дигитални решенија, преку практични примери кои ги прикажуваат различните начини на кои функционира дигиталното учество во Естонија и други земји. Панелистите разговараа за темите за дигитално учество на граѓани, доверба и дигитална одговорност, што е тоа и што значи за институциите и за граѓаните, и како да се подигне свеста кај граѓаните за дигитално учество.

„Ние не сакаме никој во нашето општество да биде надвор или да заостанува зад овој процес на дигитална трансформација кој во денешно време е неизбежен за земјите од Западен Балкан“, – рече Јашари, додавајќи дека ова е една од целите на ИЦЕДА каде целта е да се едуцираат граѓаните и да им се подигне свеста за да можат да учествуваат и да ја споделат Дигиталната агенда за оваа дигитална трансформација да се заснова на нивните потреби и нивните приоритети, и да не е само предводена од владите и бизнисите.

Тој нагласи дека она што често се занемарува во овој процес е контекстот и културата. „Ние го направивме тоа, за жал пред 20 години со копирање или повторување добри примери од Естонија и други земји, менување на некои закони итн. [мислејќи дека тоа] за чудо ќе функционира и одеднаш сите граѓани ќе учествуваат и нашата демократија ќе напредува, но за жал тоа не се случи“, – сподели тој.

Јашари продолжи дека заедно со партнерите од регионот развиле алатки за е-учество, организирале хакатони, работеле на отворени податоци, се залагале за институционална транспарентност преку регионалниот Индекс на отвореност итн. Подолу се претставени некои од презентираните платформи за е-учество од Западен Балкан, меѓу кои ndreqe.com/popravi.org, мЗаедница, ПишиИм итн. кои беа креирани и промовирани од членовите на мрежата ICEDA.

 

Принтскрин од конференцијата, ден 2 – 11.05.2022

————————————————————————————————————————————————————————————–

Проектот „Зголемување на граѓанското учество во дигиталната агенда – ИЦЕДА“, е кофинансиран од Европската Унија и имплементиран од Фондацијата Метаморфозис, Отворени податоци Косово (ОДК), Академијата за е-Владеење (еГА), Партнери за демократски промени Србија, Левизија MJAFT, НВО 35мм.

 

 

 

Сподели: