Петровска од УВМК: Дигитализацијата на матичните книги се очекува да биде целосно завршена до крајот на 2023 година

Кристина Петровска фото: Порталб.мк

Кристина Петровска од Управата за водење на матичните книги во интервју за Порталб.мк зборува за дигитализацијата на матичните книги, сертификатите со неточни податоци, како и за електронските услуги на оваа институција. Таа вели дека до крајот на 2023 година се очекува да заврши дигитализацијата на сите матични книги.

Колкав е процентот на дигитализација на матичните книги?

Дигитализацијата на матичните книги се одвива според стратешкиот план на Управата за водење на матични книги и стратешкиот план на Владата на Република Северна Македонија и се очекува до крајот на 2023 година да биде целосно завршена. Во однос на податоците, досега имаме скенирано 2,1 милион записи од матичните книги. Во тек е реализација на проектот за 2022 година со кој што до крајот на оваа година ќе бидат скенирани уште еден милион записи. Во процент тоа би изнесувало 50 отсто од книгите. Ќе бидат скенирани и достапни за матичарите во дигитална форма.

Во однос на внесот на податоци, досега имаме внесено околу 3,4 милиони податоци. До крајот на годината проектирано е да завршиме со над 4 милиони внесени податоци. Овој број варира постојано бидејќи, исто така, и матичарите тековно ги внесуваат податоците. Изразено во проценти, 70% од податоците се веќе внесени во електронскиот матичен регистар.

Во 2019 година УВМК испечатила околу 21.957 сертификати со неточни податоци, колкав е бројот на сертификати со неточни податоци за 2020 и 2021 година?

Бројот на погрешни изработени изводи е видно намален во изминатите две години. Со правилник на Управата на водење на матични книги е утврдено колкав е бројот на изводи кој што еден матичар на годишно ниво може да ги погреши. Согласно месечните извештаи кои ни ги доставуваат раководителите на подрачните одделенија на крајот на годината се изработува еден годишен извештај во кој што се сумира бројот на издадени изводи и бројот на погрешно издадени изводи, согласно соодветни методологии и доколку некој матичар има погрешено поголем број на изводи истиот се задолжува самиот тој да си ги плати. Во моментов немаме точно бројка, меѓутоа е значително намалена.

Ако државниот службеник направи грешка при внесувањето на податоците во потврдите, зошто граѓанинот треба да плати за нова потврда?

Доколку матичарот направи грешка при куцање на извод, а тоа се случувало бидејќи е жива материја, граѓанинот не го плаќа новиот извод кој што матичарот ќе му го издаде.

Колку граѓаните ги користат електронските услуги на УВМК, дали имате податоци?

Во 2021 година, бројот на корисници на нашите онлајн услуги изнесувал 28.362 и можеме да се пофалиме дека заклучно со денес, денешниот датум во 2022 година бројот на корисници е видно зголемен, повеќе од 50% и изнесува 98.086 корисници.

Засега преку електронскиот систем на УВМК може да се добијат само 4 документи, кога ќе се дигитализираат останатите услуги?

Речиси сите услуги кои Управата за водење на матични книги ги издава на граѓаните се дигитализирани, како што е на пример издавањето на интернационален електронски извод, издавањето на електронско уверение за слободна брачна состојба, онлајн пријава на новороденче, онлајн поднесување на барање за склучување на брак на терен. Тоа се некои новини во нашиот систем кои што се веќе изработени и функционални, меѓутоа истите сѐ уште не се достапни на нашиот портал и порталот на Министерството за информатичко општество и администрација „е-услуги“, поради неусогласеноста на нашиот закон за матично работење со дигиталните промени. Во процес е прилагодување на законот и по отстранување на законските пречки истите веднаш ќе бидат достапни на граѓаните преку порталот на УВМК и националниот портал „е-услуги“.

Како функционираат овие услуги, дали има проблеми некогаш?

Проблеми немаме пораади самиот факт дека бројот на корисници е зголемен за повеќе од 50% од минатата година, што значи дека нашите услуги не ги користат само нашите корисници, ова е бројка од нашиот портал, меѓутоа поголем дел од корисниците се логирани преку порталот на МИОА, националниот портал.

Интервјуираше: Фисник Џелили

Линк до оргиналната објава: Петровска од УВМК: Дигитализацијата на матичните книги се очекува да биде целосно завршена до крајот на 2023 година | Meta.mk

Сподели:

36621
meta tim sliki-02.jpg

Фисник

Џелили

Новинар

Останати блог текстови

„ЗОШТО Е ВАЖНА ДИГИТАЛИЗАЦИЈАТА ВО РСМ? ДАНИЛОВСКА: ПРИДОБИВКИТЕ СЕ ОГРОМНИ...“ - KDPolitik.com

22.11.2022

“Придобивките за граѓаните од користењето на електронски услуги, наместо да ги чекаат на шалтер, се бројни…” истакнува Јосифовска Даниловска. Shkruan: Enis Shaqiri Пишува: Енис Шаќири Дигитализацијата и дигиталната трансформација во последните години се меѓу главните приоритети за Владата на Република Северна Македонија и единиците на локалната самоуправа. Според анализата на Фондацијата „Фридрих Нojmан“ и „Метаморфозис“ […]

Со отворање на изложба, започна иницијативата „Проѕирниот човек“ на Гете-институтот и Фондацијата „Метаморфозис“

25.10.2022

Фото: Meta.mk. Со отворање на интерактивната изложба „What the future wants“ во Јавна соба во Скопје денеска беше означен почетокот на иницијативата „Проѕирниот човек“ која ја спроведува Гете-институтот Скопје во соработка со Фондацијата „Метаморфозис“, со цел промовирање на медиумските и информативните вештини на помладата генерација и нивната околина – родители, наставниците и сите други заинтересирани […]

Меркочи од „Доста е“: Дигитализацијата на јавните услуги во Албанија го зголеми нивниот квалитет

28.09.2022

Алдо Меркочи, фото: Фисник Џелили/Порталб.мк Современиот предизвик со кој се соочуваат земјите на Западен Балкан е дигитализацијата на јавните услуги. Албанија во споредба со другите земји од регионот води во овој процес. Дигиталната револуција на Албанија што започна во 2013 година, тогаш вклучуваше само 14 електронски услуги, додека денес опфаќа 1.225. Преведено во проценти, ова […]

Алити: Процесот на реорганизација на државната администрација се очекува да заврши во 2024 година

28.09.2022

Во интервју за Порталб.мк, министерот за информатичко општество и администрација, Адмирим Алити, зборува за процесот на реорганизација на јавната администрација во Северна Македонија, за неодамнешните сајбер напади на веб-страниците на министерствата, дигиталната агенција и дигиталниот идентитет. Според него, процесот на реорганизација на администрацијата се очекува да заврши во 2024 година. Алити вели дека работат на […]

Канцелариите на пратениците за комуникација со граѓаните затворени кога треба да работат

24.09.2022

Фото: Порталб Граѓаните треба да ги бараат насекаде вработените во Канцелариите за контакт со граѓаните, кои се ангажирани на одредено работно време, за да обезбедат комуникација меѓу пратениците и граѓаните. Порталб.мк посети 4 канцеларии на различни локации, и тоа во Тетово, Чаир, Карпош и Шуто Оризари за да се види одблиску како функционираат. Според она […]

Државни органи без интернет-страници, без социјални мрежи и со портпароли „на одмор“

23.09.2022

фото: Glenn Carstens-Peters на Unsplash Варира нивото на транспарентност и отчетност кое го достигнуваат државните институции во однос на комуникацијата со јавноста. Дел од македонските државни органи котираат високо на листата на отчетни институции, дури и се рангирани најдобро во регионот, а други се на самото дно на истата листа, речиси сосема недостапни за граѓаните. […]