Мени

Промоција на Водичот „Како до политика за приватност?“ пред претставници на државните институции

На 30 март 2011 г. во Клубот на државни органи во Скопје беше одржана промоција на Водичот за ИКТ на Метаморфозис бр. 6, „Како до политика за приватност?“ изработен во соработка со Дирекцијата за лични податоци во рамките на проектот Иницијатива за приватност на интернет.

Повеќе

Извештај: Функционалност на општинските веб-сајтови како средство за објавување информации

Во извештајот „Функционалност на општинските веб-сајтови како средство за објавување информации“на, издаден на 26.10.2010 година, беше извршена анализа на функционалноста на веб-сајтовите на единиците на локална самоуправа. Истражувањето беше поттикнато од прашањето на ...

Повеќе

Извештај за Употребата на компјутерите во образовниот систем на Република Македонија

Во јуни 2010 година Фондацијата Метаморфозис го издаде извештајот на тема „Употребата на компјутерите во образовниот систем во Р.М.“. Истиот е изработен од Ipsos Strategic Puls како резултат на истражувањето реализирано од 19 – 30 мај 2010 година со кое беа опфатени неколку теми кои се ...

Повеќе
metamorfozis-1

Процесот на компјутеризација на образовниот систем – нетранспарентен и со недостатоци

Фондацијата Институт отворено општество Македонија и Фондацијата за одржливи информатички решенија „Метаморфозис“, на 6 октомври го претставија извештајот од истражувањето „Употребата на компјутери и интернет во образовниот систем на Република Македонија“.

Повеќе

Дистрибуција на стрип-албумот за приватноста „Под надзор“ (на англиски јазик)

Членовите на Пинг.мк имаат прилика да се пријават да добијат бесплатен примерок од стрип-албумот за приватноста „Под надзор“ (на англиски јазик) издаден од асоцијацијата ЕДРИ - Европски дигитални права чиј член е Фондацијата Метаморфозис. Оваа активност се спроведува во ...

Повеќе

Објавен нацрт-извештајот „Приватноста на интернет во Македонија за 2009 г.“

Фондацијата Метаморфозис на 4 јуни го објави нацрт-извештајот за приватноста на интернет во Македонија во 2009 година.

Повеќе
Priracnik-Edubuntu

Објавен прирачник за пристапни опции во Едубунту

Фондацијата Метаморфозис во соработка со „Отворете ги прозорците“ и Слободен Софтвер Македонија го издаде прирачникот - „Како да го направите компјутерот полесен за употреба – пристапни опции во Edubuntu LINUX“.

Повеќе
prisustvo-na-p.p.-kaj-63-veb-sajtovi

Анализа на домени и политики на приватност на македонските веб-сајтови рецензирани во рубриката „Веб-сајт на денот“

Анализата на присуство на политика на приватност кај рецензираните македонски веб-сајтови за периодот од април 2008 до февруари 2010 година, кои ги објавува Фондацијата Метаморфозис во рубриката „Веб-сајт на денот“ во дневниот весник „Време“, укажува дека само мал број од ...

Повеќе

Вкрстено објавување за застапување

Задоволство ние да ви го претставиме вториот водич за 2.0 застапување: Вкрстено објавување за застапување, Вовед во ефективно интегрирање на социјалните медиуми. Овој водич нуди краток вовед во користење на вкрстеното објавување при водење на онлајн кампања за застапување...

Повеќе

Прелиминарна анализа на веб-сајтовите на индивидуални кандидати за изборите 2009 (верзија 0.5)

Првата фаза на анализата на Метаморфозис покажува дека 93% од кандидатите за градоначалници не го користат интернет за промоција, а повеќето од оние кои го користат употребуваат мал дел од неговите можности за комуникација со граѓаните.  Скоро сите претседателски ...

Повеќе