Платформата Hive Mind е центар за дигитален активизам и тука има активисти, едукатори, модератори, новинари и граѓански организации од најголем дел од светот. Може да се користи бесплатно за следење на курсеви, обуки, алатки и како виртуелна библиотека.

Од едноставни информации и блог постови засновани на вести, до целосно развиени курсеви со тестирање на знаењето, Hive Mind произведува и објавува содржини за да обезбеди висококвалитетни искуства за учење со четири главни теми во своето јадро:

  • Справување со дезинформации
  • Дигитална безбедност
  • Создавање позитивни наративи
  • Медиумска писменост онлајн

Покрај постоечките четири теми, Hive Mind развива дополнителни едукативни материјали за избрани области и теми, на пример за отворени податоци и организациски вештини.

За кого е наменето?

Платформата Hive Mind e наменета за пошироката публика, како место кадешто луѓето ќе научат повеќе за тоа како да се соочуваат со заканите од дезинформации, како да воспостават практики на дигитална безбедност и да се едуцираат на теми од медиумска писменост.

Какви курсеви може да следите на платформата Hive Mind?

Во продолжение мал дел од курсевите што може да ги следите:

Градење позитивни наративи

Како дел од курсот, ќе научите како приказните и наративите ги прават дезинформациите популарни и веродостојни. Ќе научите како да се спротивставите на опасните верувања и ставови и ќе разберете како да ги користите функциите на социјалните медиуми за споделување на вашите позитивни наративи. Преку учење на основните елементи на приказната, ќе научите како да допрете до одредена публика и да изградите моќна приказна.

Основи на дигитални кампањи

Овој курс ги опфаќа основните елементи на дигиталните кампањи- алатки за мобилизирање на масовна публика за поддршка на каузите на активистите со користење на дигитални канали. Врз основа на примери од реалниот живот, учесниците ќе ги покријат и практичните алатки потребни за креирање на сопствени кампањи.

Справување со дезинформации

Како дел од овој курс ќе научите како да правите разлика помеѓу различни видови на дезинформации и да избегнувате замки како што се ехо комори, поларизација или пропаганда. Освен тоа, ќе ги споделиме со вас основните знаења и алатки за поефикасно справување со дезинформациите.

 

 

Сподели: