mediumski-item-img-1.png

30.06.2022

Внимавајте, ве снимаме!

На влезот на повеќето деловни или службени објекти (супермаркети, продавници, канцеларии итн.), може да забележиме известувања за спроведување на видео надзор, односно знаци од типот „Внимавајте! Овој објект е под видео надзор“. Може да претпоставиме дека овие натписи се ставени како еден вид закана за сите потенцијални прекршители на правилата на тие деловни објекти (како […]

mediumski-item-img-1.png

29.06.2022

Што е VPN (виртуелна приватна мрежа) и кои можности ги нуди

Веројатно многу од нас се имаат сретнато со терминот VPN, нo многу помалку се оние што знаат што точно значи VPN и што овозможува неговото користење. Инфографиците во продолжение ни објаснуваат што е VPN, кои функционалности ги нуди и што можеме да очекуваме од една добра VPN мрежа. Извор: What is VPN? How It Works, […]

mediumski-item-img-1.png

10.12.2021

Фондацијата Метаморфозис го честита Меѓународниот ден на човековите права

Пред седумдесет и три години на денешен ден, 10 декември, Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои Универзалната декларација за човекови права. Од тогаш па сè до денес Членот 1 кој гласи „Сите човечки суштества се раѓаат слободни и еднакви по достоинство и права“ претставува основа за развој на секое демократско општество. Климатските промени, последиците […]

mediumski-item-img-1.png

03.05.2021

Метаморфозис го честита Светскиот ден на слобода на медиумите, најголем предизвик останува инфодемијата

Денеска се одбележува Меѓународниот ден на слобода на медиумите – 3 Мај, кој се одржува 28 година по ред. Фондацијата Метаморфозис им го честита овој ден на новинарите, медиумските работници, и на сите борци за слобода на изразување кои се залагаат за целосно почитување на човековите права. Слободните и професионални медиуми имаат клучна улога во […]

mediumski-item-img-1.png

26.02.2021

ФАКТ Е! – движење за подигнување на јавната свест за борба против дезинформациите

Глобалниот феномен на ширење на лажни вести препознава нивни различни форми. Мисинформации како ненамерни грешки како што се користење на несоодветен опис на фотографија, погрешни датуми, статистички податоци, несоодветни преводи или сатира која се сфаќа сериозно. Дезинформации или фабрикувани вести, манипулирани аудио и визуелни содржини, намерно креирани со цел ширење на конспиративни теории или гласини. […]

mediumski-item-img-1.png

28.01.2021

Метаморфозис се вклучи во движењето „Reclaim Your Face“ – движење за ограничување на масовниот биометриски надзор над граѓаните

По повод 28 јануари – Европскиот ден за заштита на личните податоци, Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис информира за своето вклучување во меѓународното движење „Reclaim Your Face“. „Reclaim Your Face“ е движење започнато од страна на членови на EDRi – Европска иницијатива за дигитални права, а со цел ограничување на користењето на системи […]

mediumski-item-img-1.png

03.05.2020

Меѓународен ден на слободата на медиумите: Најголема закана се дезинформациите околу Ковид-19 пандемијата

„Слободниот печат е оној каде што е во ред да се изнесе заклучок до кој сте стигнале по пат на докази.“ (Бил Мојерс) Денеска е 3 мај, Меѓународниот ден на слобода на медиумите, кој се одржува 27 пат, и секоја година одбележувањето на денот е пропратено од различни предизвици. Оваа година се справуваме со ширењето […]

mediumski-item-img-1.png

18.03.2020

Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА

Партнери што го спроведуваат проектот: Фондација Метаморфозис (Северна Македонија), Академија за е-владееење (Естонија), ЦРТА- Центар на истражување, транспарентност и отчетност (Србија), НВО 35мм (Црна Гора), Oтворени податоци Косово (Косово) и Levizja Mjaft! (Албанија). Дигитална агенда за Западен Балкан: Дигиталната агенда е иницијатива развиена од Европската Унија, која исто така е проширена и усвоена за 6 […]

mediumski-item-img-1.png

16.01.2020

Приватноста не смее да биде луксуз кој се нуди само на оние кои можат да си го дозволат

Метаморфозис се приклучи кон иницијативата на Privacy International против експлоатирачкото користење на претходно инсталираните апликации на паметните телефони кои користат Android На 08 јануари 2020, Privacy International, со поддршка од повеќе од 50 организации од целиот свет, објави отворено писмо до Sundar Pichai, Извршен директор на Alphabet Inc., мајка фирма на Google со кое бара […]

mediumski-item-img-1.png

02.04.2019

Проверката на фактите е важна за секоја професија, не само за новинарството

Оваа година одбележувањето на овој ден е од особено значење за Фондацијата „Метаморфозис“ бидејќи порталот за јавна отчетност и транспарентност „Вистиномер“, од неодамна и официјално стана дел од Меѓународната мрежа за проверка на факти

mediumski-item-img-1.png

05.02.2019

ФОНДАЦИЈАТА МЕТАМОРФОЗИС ЗАЕДНО СО МИОА ГО ОДБЕЛЕЖУВА ДЕНОТ НА ПОБЕЗБЕДЕН ИНТЕРНЕТ

Денеска, 5 февруари во над 140 земји од светот се одбележува меѓународниот Ден на побезбеден интернет под мотото „Заедно за подобар интернет“. Одбележувањето на овој ден претставува повик за акција кон сите засегнати страни, со заеднички сили да помогнат во креирањето на подобар интернет за сите, особено за младите. По тој повод, Фондацијата Метаморфозис во […]

mediumski-item-img-1.png

24.04.2017

Приватноста во дигиталната ера

Со 9 едукативни видео стории, Фондацијата „Метаморфозис“ во соработка со APTI (Асоцијација за технологија и интернет) се придружува на кампањата за едукација и за подигање на свеста на граѓаните за безбедност на интернет во Македонија. Видеата може да ги погледнете и споделите од следниов линк