Визуелизација: База на податоци

База на податоци: Систематско прибирање соодветни податоци. Се користат и се пристапува до нив преку интернет. Се складираат на начин на кој ќе се овозможи нивно лесно управување и ажурирање. Оваа визуелизација е достапна на англиски, македонски, албански, српски и црногорски јазик. Оваа визуелизација е дел од проектот Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда […]

Визуелизација: Гејмификација во онлајн образованието

Гејмификацијата во онлајн образованието се потпира на нашата желба да постигнеме цел, да стигнеме во следното ниво и да се натпреваруваме за да бидеме подобри од луѓето околу нас. Оваа визуелизација е достапна на англиски, македонски, албански, српски и црногорски јазик. Оваа визуелизација е дел од проектот Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – […]

Визуелизација: Дигиталните права и нивната важност

Дигиталните права се поврзани со правото на рамномерна распределба на пристапот до интернет и правото на приватност и заштита на податоците. Оваа визуелизација е достапна на англиски, македонски, албански, српски и црногорски јазик. Оваа визуелизација е дел од проектот Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА, ко-финансиран од Европската Унија. ______________________________________________________________________________ Oваа визуелизација […]

Визуелизација: Што е е-трговија?

Е-трговија: купување и продавање производи и услуги преку интернет. Може да купувате преку паметните уреди – телефоните, таблетите, лаптопите и компјутерите. Со е-трговија може да купите безмалку сѐ додека си уживате по дома. Оваа визуелизација е достапна на англиски, македонски, албански, српски и црногорски јазик. Оваа визуелизација е дел од проектот Зголемување на граѓанското учество […]

Визуелизација: Можеме ли да препознаеме дигитална зависност?

Запомнете: Претераната употреба на смартфони може негативно да ви влијае на животот. Претераната употреба на социјалните медиуми може да резултира со зголемена изолација, анксиозност, намалена физичка активност, депресија итн. Зависноста од интернетот може да ви отежни да направите разлика меѓу реалноста и виртуелниот свет, па користете го внимателно. Оваа визуелизација е достапна на англиски, македонски, […]

Визуелизација: Меки вештини во онлајн просторот

Меки вештини што е важно да се користат во онлајн просторот: Комуникација Организација Фокус Да се биде флексибилен и прилагодлив Оваа визуелизација е достапна на англиски, македонски, албански, српски и црногорски јазик. Оваа визуелизација е дел од проектот Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА, ко-финансиран од Европската Унија. Oваа визуелизација е изготвена […]

Визуелизација: Дигитална писменост

Дигиталната писменост значи дека треба да знаеме како: Критички да размислуваме Да креираме информации, да пристапуваме до нив и да ги потврдиме Да управуваме со онлајн идентитет Да ја заштитиме нашата приватност и податоците Ефективно да ја користиме технологијата Ефикасно користимо технологију Оваа визуелизација е достапна на англиски, македонски, албански, српски и црногорски јазик. Оваа […]

Визуелизација: Дигитално

Зошто дигиталното понекогаш не значи поедноставно? Да се направи нешто дигитално значи дека ќе го создадеме или пренесеме во дигитален простор. Многу е-услуги што ги обезбедуваат владите во Западен Балкан се комплицирани за користење, бараат многу чекори, а понекогаш не им се целосно разбирливи на граѓаните. Но, да се направи е-услугата едноставна за користење значи […]

Визуелизација: Иновации со отворени податоци

Отворените податоци имаат потенцијал да генерираат јавна вредност, особено кога се работи за транспарентност и иновација, но и да овозможат економски раст. Концептот за отворени податоци е трансформативен по природа и има огромен иновативен потенцијал. Отворените податоци овозможуваат иновација врз основа на податоци и создаваат можности за решавање на различни проблеми во јавниот и приватниот […]

Визуелизација: Дигитална иновација

Што значи дигитална иновација? Решавање на постоечки проблеми со користење на различни дигитални решенија е еден од многуте начини да се дефинира дигиталната иновација. За да можеме иновативно да ја користиме технологијата, мора да минеме низ дигитална трансформација, што значи дека треба да ги имаме вештините и начинот на размислување за да ги прифатиме промените […]

Визуелизација: Принципот “само еднаш”

Што е принципот „само еднаш“? Поврзан е со јавниот сектор. Ова значи дека граѓаните им ги даваат своите податоци само еднаш на јавната администрација. Јавната администрација треба интерно да ги споделува овие податоци за граѓаните да не мора да одат во различни институции и повторно да ги даваат истите податоци. Оваа визуелизација е достапна на […]

Визуелизација – Услови и правила

Во практична смисла, кога имаме пристап до производи, се откажуваме од различни права врз нашите податоци и како тие може да се користат. Иако е побрзо да се кликне „Се согласувам“, знаеме ли на што се согласуваме? Оваа визуелизација е достапна на англиски, македонски, албански, српски и црногорски јазик. Оваа визуелизација е дел од проектот […]