Мени

Забелешки од првата работна средба за националната политика за слободен софтвер

Дискусијата во врска со предложените точки за Националната политика за слободен софтвер започна по воведните излагања на Филип Стојановски (Фондација Метаморфозис) кој се осврна на идејата и причините зошто е потребна ваква политика во Р. Македонија и Игор Стаматовски ...

Повеќе
Karikatura_prislushkuvanje

Став на Метаморфозис: Предложените законски измени се закана за приватноста

Фондацијата Метаморфозис смета дека измените на Законот за електронски комуникации предложени на 11 мај 2010 година ја загрозуваат приватноста и другите човекови права.

Повеќе

Одржан првиот состанок на основната работна група за Националната политика за слободен софтвер

На 20.4.2010г. во просториите на Фондацијата Метаморфозис се одржа првиот состанок на основната работна група за изготвување на Национална политика за слободен софтвер.

Повеќе

Став на Фондацијата Метаморфозис во врска со ограничувањето пристап до дигитални содржини со цел заштита на децата

Фондацијата Метаморфозис го изнесува следниот став во врска со улогата на државата во процесот на заштита на децата од ризици при користење на новите технологии со употреба на системи за филтрирање содржини од интернет и системи за категоризација на компјутерски игри:

Повеќе
open-access-day

Отворено писмо до министерот за образование на РМ по повод Денот на отворен пристап, 14 октомври

По повод Меѓународниот ден на отворен пристап (Open Access Day), Фондацијата Метаморфозис ги повикува Министерството за образование и наука и Владата на РМ да покренат иницијатива со која ќе започне системско, брзо и ефикасно решавање на акутниот недостаток на образовни ...

Повеќе
pravosudstvo

Метаморфозис ја претстави првата нацрт-верзија на ИКТ стратегијата за правосудство

Авторот на стратегијата, Зоран Јаневски, ја претстави ИКТ стратегијата која ги прикажува намерите на Министерството за прада и останатите институции чинители на правосудниот систем во Република Македонија во однос на примената на ИКТ во периодот од 2007 до 2010 година

Повеќе
4637637337_e880d49ba1_z

Јавна дебата за пиларот е-образование

На 24.02.2005 година со почеток во 12 часот во просториите на ЈИЕ Универзитетот во Тетово се одржа јавна дебата за пиларот за е-образование

Повеќе
image gallery

Брејнсторминг сесија за националниот task force за информатичко општество

На 3 и 4 декември 2004г. во Клубот на пратеници ќе се одржи брејнсторминг (brainstorming) сесија за националниот task force за информатичко општество...

Повеќе