Денес, на 15 април 2021 година, тимот на Академијата за е-владеење, заедно со партнерите на ИЦЕДА, го организираше вториот вебинар за суб-грантисти на ИЦЕДА и членови на ИЦЕДА мрежата, насочен кон промовирање на е-услуги и е-идеологија. Целта на овој веб-семинар беше да се зборува за промовирање на е-услуги и користење на нови медиуми за стигнување до различни целни групи, споделување увид за тоа како да се изградат успешни комуникациски пораки и да се понудат препораки за демократско е-општество. На вебинарот, преку интерактивни сесии, презентации, квизови, национални и групни дискусии, учесниците беа во можност да разменат знаења и искуства од нивните земји од Западен Балкан.

Обуката беше наменета за градење на капацитетите на суб-грантистите и членовите на ИЦЕДА мрежата од првиот циклус на шемата за мали грантови ЛОТ 1: Доделување суб-грантови на центри за поддршка на е-владеење, имено, од Албанија – Центар Артивиста, Epoka e Re (Нова епоха) и Европска асоцијација на млади, од Косово – Демократија плус, Форум за граѓански иницијативи и Совет на млади на Косово, од Црна Гора – Центар за младинско образование, Ромска младинска организација „Прошетка со нас – Фирен Аменка“ и Супер хаб Пљевља, од Северна Македонија – Здружение за толеранција и соработка на граѓаните (ACTAC), Рурална коалиција и SmartUp – лабораторија за социјална иновација и од Србија – Центар за социјална интеграција, Дели – простор за креативна активност и SINHRO.

Вебинарот го водеше Кристина Менд, виш експерт за е-демократија во еГА и граѓански активист и Даниел Варик, естонски експерт за односи со јавноста и комуникации, кој во моментов раководи со е-медиа канал Левила. Даниел беше Шеф за комуникации и односи со јавноста на премиерот на Естонија, член на тинк-тенк организација на претседателот на Естонија и член на жири за дигитален дизајн. Тој управува и основа неколку PR-компании и ја освои наградата за извонредно новинарство.

——————————————————————————————————————————————

Проектот Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА, е спроведуван од Фондацијата Метаморфозис (Северна Македонија), Академија за е-владееење (Естонија), Levizja Mjaft! (Албанија), ЦРТА- Центар на истражување, транспарентност и отчетност (Србија), НВО 35мм (Црна Гора) и ODK – Oтворени податоци Косово (Косово). Проектот е ко-финансиран од Европската Унија.

Сподели: