Активности

mediumski-item-img-1.png

04.06.2024

Револуција во пристапноста: Трансформативната моќ на вештачката интелигенција за лицата со попреченост

Зголемена пристапност, независност и полесна комуникација – вештачката интелигенција нуди бројни можности за лицата со попреченост и веќе ги трансформира нивните животи. Оваа технологија, сепак, со себе носи и недостатоци, меѓу кои и

mediumski-item-img-1.png

31.05.2024

Гостување на Мила Јосифовска Даниловска, менаџер на програми, на „Македонија наутро“ на МРТ

Денес, Мила Јосифовска Даниловска, менаџер на програми во Фондација Метаморфозис, имаше свое гостување во емисијата „Македонија наутро“ од утринската програма на Македонската радио телевизија на тема влијанието на вештачка интелигенција врз човековите права.

mediumski-item-img-1.png

13.05.2024

Етички стандарди за заштита на човековите права на интернет при автоматско донесување одлуки

Постигнувањето на вистинскиот баланс помеѓу иновацијата и одговорноста е од суштинско значење за обезбедување на дигитално опкружување кое вклучува решавање на проблеми како што се приватноста, пристрасноста, дискриминацијата и етичката употреба на вештачката

mediumski-item-img-1.png

13.05.2024

Истражување за ефектот на новите технологии, со особен фокус на вештачката интелигенција, врз човековите права на интернет, и развивање етички стандарди за заштита на човековите права на интернет при автоматско донесување одлуки

Развојот на вештачката интелигенција доведе до глобален трансформативен дигитален напредок кој сè повеќе влијае на нашиот секојдневен живот, работа, семејство, здравје, спорт, дружење, приватност што е видливо преку системите за мапирање, лоцирање и

mediumski-item-img-1.png

15.04.2024

Вештачката интелигенција може да дискриминира: Зошто сè уште не е ефективна во донесувањето одлуки?

Случаите на неисправно функционирање на интелигентни програми зачестија во последните години, па така во рамките на ЕУ и Европскиот совет, се усвоени голем број документи и предлози за подигнување на свеста за заканата

mediumski-item-img-1.png

18.03.2024

ВИ наспроти ВИ: Вештачката интелигенција – пријател и непријател во борбата против дезинформации

Бен Жао, професор на Универзитетот во Чикаго, заедно со негови четворица студенти формираа тим за создавање паметна програма која ќе спречи создавање лажни фотографии со алатки на ВИ. Програмата Glaz ги „заразува“ сликите

mediumski-item-img-1.png

06.03.2024

Засилени 50 граѓански активисти за остварување на правата во новиот дигитален свет

На 6 март 2024 година, во Скопје, се одржа третата обука за влијанието на новите технологии врз остварување на дигиталните права за претставници на граѓанските организации, особено оние што работат со маргинализирани групи.

mediumski-item-img-1.png

23.02.2024

Остварување на правата во новиот дигитален свет

Фондација Метаморфозис продолжува со обуките за влијанието на новите технологии врз остварување на дигиталните права. На 23 февруари 2024 во просториите на Јавна соба се одржа втората обука од ваков тип, а следната

mediumski-item-img-1.png

13.02.2024

Челику: Најбезбедниот начин за заштита на личните податоци е да не се регистрирате во локални бази на податоци

Армир Челику, Развивач на вештачка интелигенција. Фото: Порталб.мк Обезбедувањето на човековите права е неопходен чекор, не само од морален, туку и законски аспект, кога се работи со податоци во дигиталниот свет. Пред да

mediumski-item-img-1.png

31.01.2024

Повик за граѓански организации: Обука за влијанието на новите технологии врз остварување на дигиталните права

Фондација за интернет и општество – Метаморфозис во рамките на проектот „Заштита на човековите права во ера на вештачка интелигенција“ спроведува неколку активности, односно истражување на ефектот на новите технологии со особен фокус

mediumski-item-img-1.png

15.01.2024

Вештачката интелигенција и правата на интелектуална сопственост – тешките битки претстојат

Во кој правец ќе се развива заштитата на правата на интелектуална сопственост од вештачката интелигенција, особено кај креативната индустрија, е тема која што има многу непознаници, кои ќе останат предмет на сериозни дебати,

mediumski-item-img-1.png

10.01.2024

Гостување на Филип Стојановски, директор за партнерство и развој на ресурси, на Утринска на Телма

Денес, Филип Стојановски, директор за партнерство и развој на ресурси во Фондација Метаморфозис, имаше свое гостување во утринската програма на ТВ Телма на тема влијанието на системи за вештачка интелигенција (ВИ) врз општеството

Прикажи повеќе