Активности

mediumski-item-img-1.png

27.10.2021

Прва средба на Работната група за подготовка на предлог-Закон за користење на податоците од јавниот сектор

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) во соработка со Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, а во рамки на проектот на УСАИД за граѓанско учество, спроведува активности за усогласување на Законот за…

mediumski-item-img-1.png

18.10.2021

Јавен повик за набавка на онлајн платформа – алатка за локална транспарентност

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис објавува јавен повик за набавка услуга за изработка на онлајн платформа (веб портал) – алатка за локална транспарентност.…

mediumski-item-img-1.png

15.10.2021

Отвореноста на институциите низ бројки

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис одржа презентација и дискусија на резултатите од Проценката на состојбата на добро владеење на извршната власт. Настанот се одржа на 14 октомври…

mediumski-item-img-1.png

06.10.2021

Проценка на доброто владеење во Северна Македонија и регионот преку Индексот на отвореност – Собрание и извршна власт 2021

Со поддршка од Проектот за граѓанско учество на УСАИД и Националната фондација за демократија, Фондацијата Метаморфозис во соработка со партнерите од регионалната мрежа на ГО – Отчетност, технологија и мрежа на институционална отвореност…

mediumski-item-img-1.png

28.09.2021

Конференција: Транспарентност на извршната власт: ќорсокак за информациите

Денес, партнерите на ACTION SEE ги промовираа резултатите од мониторингот на отвореноста на извршните власти во регионот на конференција што се одржана во Подгорица. Конференцијата беше насловена како Транспарентност на извршната власт: ќорсокак…

mediumski-item-img-1.png

23.09.2021

Индекс на отвореност на локалната самоуправа 2021 година

Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, направи проценка на состојбата на доброто владеење во единиците на локалната самоуправа (ЕЛС) во Република Северна Македонија за…

mediumski-item-img-1.png

06.09.2021

ПРОДОЛЖЕН ПОВИК за ангажирање на експерт: Подготовка на Законот за употреба на податоците од јавниот сектор

Фондација Метаморфозис во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество ќе обезбеди техничка помош на МИОА за развој на новиот Закон за употреба на податоците од јавниот сектор, кој треба да се…

mediumski-item-img-1.png

15.08.2021

Проценка на нивото на спроведување на Акцискиот план на стратегијата за транспарентност (2019-2021) во периодот ноември 2019 – јуни 2021

Метаморфозис ги објави резултатите од третото шест-месечно следење на спроведувањето на Стратегијата за транспарентност (2019 -2021). Овој мониторинг го проценува спроведувањето на АП во две димензии: (1) дали се спроведува навремено и (2)…

mediumski-item-img-1.png

26.07.2021

Повик до заинтересирани страни за учество во работна група за усогласување на Законот за користење на податоците од јавниот сектор со ЕУ Директивата за отворени податоци и ре-употреба на информации од јавниот сектор (2019/2024)

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) во соработка со Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, во рамки на проектот на УСАИД за граѓанско учество, во наредниот период ќе спроведе активности за усогласување…

mediumski-item-img-1.png

14.07.2021

Спроведена он лајн обука за отворени податоци

Фондацијата Метаморфозис, во соработка со Министерството за информатичко општество и администрација, во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, на 12 и 13 јули 2021 година спроведе дводневна он лајн обука за…

mediumski-item-img-1.png

21.06.2021

Спроведенa обукa за обучувачи за отворени податоци

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис во соработка со Министерството за информатичко општество и администрација, организираше он лајн обука за обучувачи за отворени податоци. Обуката се одржа на…

mediumski-item-img-1.png

16.06.2021

Одржан иницијален состанок за спроведување на активности за отворање на податоците на пет државни институции

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис во соработка со Министерството за информатичко општество и администрација, организираше иницијален он лајн состанок за спроведување на активности за отворање на податоците…

Прикажи повеќе