Активности

mediumski-item-img-1.png

08.12.2023

Дигитализацијата, единствена надеж за подобрување на институционалната транспарентност во извршната власт на РСМ

Во пракса, не се прави доволно за поголема институционална транспарентност, бидејќи честопати заложбите од страна на надлежните органи остануваат само празни зборови без конкретни резултати во пракса Фото: Порталб.мк Транспарентноста на институциите во

mediumski-item-img-1.png

06.12.2023

Соработката на институциите, невладините и бизнис секторот е клучна за успех во борбата против корупцијата

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата денеска, во рамки на Отворен форум за Антикорупција, ја организираше панел дискусијата „Како да се постигне подобра соработка во борбата против корупцијата меѓу јавниот, граѓанскиот

mediumski-item-img-1.png

22.11.2023

Фондација Метаморфозис ги пренесе знаењата и добрите практики за процесот на Партнерство за отворена власт во Северна Македонија

На 22 ноември 2023, на покана на НВО 35мм (Црна Гора), претставнички од Фондација Метаморфозис правеа онлајн пренос на знаења и добри практики за процесот на Партнерство за отворена власт во Северна Македонија,

mediumski-item-img-1.png

27.09.2023

Транспарентност на дневниот ред: Метаморфозис за отвореноста на институциите во регионот

На покана на Партнери за демократски промени Србија (Партнери Србија) и Транспарентност Србија, Фондација за интернет и општество Метаморфозис беше дел од конференцијата „Транспарентност на агендата: пристап до информации, борба против корупцијата и

mediumski-item-img-1.png

25.09.2023

Регионален форум на граѓански организации од Западен Балкан

Маријана Јанческа, како претставник на Фондација Метаморфозис, учествуваше на вториот регионален форум на граѓански организации од Западен Балкан. Средбата која се одржа од 12 до 14 септември 2023 година во Бар, Црна Гора,

mediumski-item-img-1.png

04.09.2023

Одржан настан за вмрежување, координација и дискусија на ACTION SEE

Од 23-ти до 25-ти август 2023 година, се одржа настан за вмрежување на ACTION SEE мрежата. Настанот имаше за цел да им овозможи простор за дискусија и координација на членките на ACTION SEE

mediumski-item-img-1.png

03.08.2023

Нацрт-Стратегија за транспарентност на Владата на Република Северна Македонија и нацрт-Акциски план достапни на ЕНЕР

Нацрт-текстот на Стратегија за транспарентност на Владата на Република Северна Македонија и нацрт-текстот на Акцискиот план се достапни за консултација со јавноста. На 1 август, 2023, на ЕНЕР (Единствен национален регистар на прописи

mediumski-item-img-1.png

07.07.2023

“Граѓанските организации да се вклучат во подготовката на новиот план за отворена власт” – Новинска агенција Мета.мк

Партнерството за отворена власт во земјава се реализира од 2011 година, а со новиот Акциски план треба да бидат опфатени заложби и активности за надминување на проблемите и состојбите Фото: Исечок од видеопреносот

mediumski-item-img-1.png

05.07.2023

Учество на 10-та меѓународна конференција за одржливо управување со цврст отпад

Претставник на мрежата ACTION SEE учествуваше на 10-та меѓународна конференција за одржливо управување со цврст отпад што се одржа на Крит во периодот 21-24 јуни 2023 година. Бојана Вујучиќ од Фондација Дивац учествуваше

mediumski-item-img-1.png

05.07.2023

Учество на меѓународната научна конференција „Социјални девијации“

Претставници на ACTION SEE мрежата учествуваа на VIII меѓународна научна конференција „Социјални девијации“ што во периодот 23-24 јуни 2023 година се одржа во Бања Лука, Босна и Херцеговина. Темата на овогодинешната конференција беше

mediumski-item-img-1.png

05.07.2023

Одржана трета работилница на ACTION SEE мрежата

ACTION SEE (Одговорност, технологија и мрежа за институционална отвореност во регионот на Југоисточна Европа) е мрежа на граѓански организации кои заеднички работат на промовирање и обезбедување одговорност и транспарентност на владите во регионот

mediumski-item-img-1.png

05.06.2023

Учество на конференција за зелени злосторства и екоправда

Како дел од проектот ACTION SEE, седум претставници на граѓански организации од Балканот присуствуваа на годишната „Конференција за зелени злосторства и екоправда“ што во периодот 24-25 мај 2023 година се одржа на Универзитетот

Прикажи повеќе