mediumski-item-img-1.png

28.10.2022

Што можат да направат институциите за да ја унапредат усогласеноста на електронските јавни услуги со Законот за заштита на лични податоци?

Јавниoт сектор има обврска да обезбедува услуги за граѓаните на начин кој најмногу одговара на нивните реални потреби. Еден од најефективните чекори кон постигнување на оваа цел е дигитализација на јавните услуги. Соодветната заштита на човековите права, вклучително и правото на приватност, треба да биде еден од приоритетите во овие процеси. Овие инфографици нудат препораки […]

mediumski-item-img-1.png

27.10.2022

Зошто е важна дигитализацијата на јавните услуги?

Секојдневното користење на дигитални алатки во различни сфери од нашето живеење го менува начинот на кој функционира општеството. Јавниот сектор не е исклучок од овој тренд, а овде споделуваме само неколку од придобивките до кои може да доведе дигитализацијата на јавните услуги:

mediumski-item-img-1.png

13.09.2022

Проценка на доброто владеење во Северна Македонија и регионот преку Индексот на отвореност – Собрание и извршна власт – мерење за 2021

Со поддршка од Проектот за граѓанско учество на УСАИД и Националната фондација за демократија, Фондацијата Метаморфозис во соработка со партнерите од регионалната мрежа на ГО – Отчетност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа (ACTION SEE), подготви проценка на состојбата на добро владеење на собранијата и извршните гранки на централните власти на четири […]

mediumski-item-img-1.png

13.09.2022

Објавен Индекс на отвореност на локалната самоуправа за 2022 година

Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, направи проценка на состојбата на доброто владеење во единиците на локалната самоуправа (ЕЛС) во Република Северна Македонија за 2022 година. Проценката е резултат на спроведено истражување засновано врз Индексот на отвореност. Истражувањето за 2022 година покажа дека повеќето општини не […]

mediumski-item-img-1.png

15.08.2022

Кои техники се користат за да се украде нашиот идентитет?

Кражбата на идентетит е еден од најчестите видови злоупотреби на лични податоци на интернет и може да се јави во повеќе облици. Инфографикот подолу нуди објаснување за тоа кои техники се користат за да се украде нечиј идентитет.  

mediumski-item-img-1.png

10.08.2022

Какви видови кражби на идентитет постојат?

Иако повеќето кражби на идентитет имаат ист мотив, а тоа е финансиска добивка, не мора да значи дека секојпат се случуваат поради тоа. Стратегиите, алатките и медиумот преку кои се постигнуваат овие добивки може значително да се разликуваат. Затоа, имаме повеќе категории кражби на идентитет, а најчести се:

mediumski-item-img-1.png

29.06.2022

Што е VPN (виртуелна приватна мрежа) и кои можности ги нуди

Веројатно многу од нас се имаат сретнато со терминот VPN, нo многу помалку се оние што знаат што точно значи VPN и што овозможува неговото користење. Инфографиците во продолжение ни објаснуваат што е VPN, кои функционалности ги нуди и што можеме да очекуваме од една добра VPN мрежа. Извор: What is VPN? How It Works, […]

mediumski-item-img-1.png

23.05.2022

Совети за креирање силни лозинки

Лозинките се првата одбранбена линија од неовластен пристап до нашите уреди и податоци. Колку се посилни нашите лозинки, толку сме позаштитени во онлајн просторот. Затоа, треба да креираме силни лозинки за сите уреди, веб-страници и апликации што ги користиме. Овој инфографик нуди совети кои можат да ни помогнат да креираме лозинки што подобро ќе нè […]

mediumski-item-img-1.png

30.04.2022

Совети за поголема безбедност на Интернет

Иако, за многумина, користењето на Интернет е рутина која се практикува секојдневно, ретко се посветува доволно внимание на безбедно користење Интернет. Безбедноста на Интернет, позната и под називите кибер-безбедност или онлајн безбедност, значи да се биде заштитен од ризици и закани кои постојат во онлајн светот. Опасностите од ваквите ризици се различни и многубројни: загрозување […]

mediumski-item-img-1.png

24.03.2022

Лични податоци и права на субјектите на личните податоци

Дали знаете кои податоци се лични податоци? Дали знаете дека личните податоци се однесуваат само на физички лица? Законот за заштита на личните податоци им гарантира повеќе права на физичките лица како субјекти на лични податоци. На овој линк: Вашите права | Агенција за заштита на личните податоци (dzlp.mk) можете да прочитате повеќе информации за […]

mediumski-item-img-1.png

22.02.2022

Проценка на нивото на спроведување на Акцискиот план на стратегијата за транспарентност (2019-2021) во периодот ноември 2019 – ноември 2021

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис спроведе Проценка на нивото на спроведување на акцискиот план на Стратегијата за транспарентност (2019-2021) со Акциски план усвоена од Владата на Република Северна Македонија во ноември 2019 година. Стратегијата е насочена кон унапредување на амбиентот за транспарентност и довербата во работата на институциите. Акцискиот […]

mediumski-item-img-1.png

17.02.2022

Што овозможува пребарувањето во режимот „Инкогнито“?

Режимот „Инкогнито“ е функционалност на Google Chrome која овозможува автоматско бришење на одредени податоци за нашата активност на интернет. Кај други пребарувачи оваа функционалност може да се сретне и под називот „режим на приватно прелистување“. И покрај тоа што се нарекува „инкогнито“ или „приватна“, добро е да се знае дека користењето на оваа алатка не […]